Blauw licht en de nachtrust

“Pas op voor blauw licht!”

Iedereen gooit het je om de oren. En: “Het licht van je telefoon is funest voor je nachtrust!” “Wil je goed slapen, dan zou ik maar oppassen met die telefoon!” En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het komt uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer. Het blauwe licht van je smartphone heeft een negatief effect op je nachtrust en vervolgens hoe fris en fruitig jij ‘s ochtends uit je bed stapt. Maar hoe groot is het effect eigenlijk?

Slaapdruk vs spanning

Slaapdruk versus spanning

Om dit vast te stellen is het goed om eerst terug te gaan naar hoe je in slaap valt en wat daarvoor nodig is. Bij het in slaap vallen draait het allemaal om je slaapdruk. Slaapdruk zorgt er namelijk voor dat je je ogen niet open kunt houden aan het eind van de dag. Hoe langer je uit bed bent, hoe hoger je slaapdruk is. Tegenover slaapdruk staat spanning. Bij voldoende slaapdruk val je in slaap, spanning daarentegen maakt dat je alerter en wakkerder wordt. Je valt minder goed in slaap, slaapt lichter. Wil je hier meer over lezen, lees dan ook onze blog over de ‘noodzaak’ van 8 uren slaap.


Wat is de invloed van blauw licht op je slaap?

En dan het blauwe licht. Dit felle licht van het scherm van onder andere je smartphone kan zeker slecht zijn voor de kwaliteit van je nachtrust. Dit licht zorgt ervoor dat er minder melatonine wordt aangemaakt. Melatonine is een hormoon wat een rol speelt in het slaap-waakritme van ons lichaam. Hoe meer melatonine, hoe slaperiger we worden. Bij een gebrek aan melatonine kun je dus rustig stellen dat je minder slaperig wordt en dus moeilijker de slaap vat.

Streamen en appen


Hoe drukker je brein, hoe slechter je slaapt

Een andere oorzaak voor slecht slapen of slecht in slaap kunnen vallen is je geestelijke activiteit. Ga maar eens na, als je nog even je tijdlijn doorscrolt of het laatste half uur van je netflix serie op bed kijkt, dan ben je niet meteen ‘neergekomen’ en klaar voor de nacht. Nee, vaak moet je daarna juist nog even de dag doorkletsen of je avondritueel ‘doen’ voordat je merkt dat de slaap begint te dagen.




lezen voor het slapen gaan Weten wat jouw slaap helpt

Daarom pleiten wij natuurlijk voor het wegleggen van je telefoon voordat je gaat slapen. Maar nog veel meer pleiten we voor de bewustwording van je nachtrust. Als je voelt dat je onrustig bent als je nog even je telefoon tevoorschijn tovert zul je een volgende keer wellicht een andere keus maken, eentje die je lekkerder doet slapen. Of kies je ervoor om toch dat boek te pakken wat al een tijdje stof vergaard op je nachtkastje.


Even tussen jou en mij

En dat zeg ik, Esther, zonder belerend te willen zijn, want ik snap maar al te goed de aantrekkingskracht van een smartphone! Ook ik scroll vaak nog even door m’n tijdlijn, beantwoord nog een appje of mailtje of spit marktplaats door voor wat ik op dat moment ook maar denk nodig te hebben.

Ik weet zo goed dat het niet goed voor me is en kies er toch nog voor. Waarbij de wereld aan smoesjes de revue hebben gepasseerd of de waarheid toch aan het licht komt, maar ik daarna meteen quasi onverschillig en typisch betrapt reageer met: “nou en”. Vervolgens begin ik te giebelen omdat ik me zwaar bewust ben van wat ik doe. Tot vorige week. Toen was daar ineens het moment dat ik dacht, als ik nu niet begin, doe ik dat nooit. Dus hier en nu kan ik zeggen, ik doe het. Zo goed en kwaad als het kan. M’n telefoon blijft beneden… meestal.


Tips!

Tips…

Een paar tips of stelregels om je op weg te helpen zijn:
Als je dan toch nog even voor de laatste keer facebook of instagram wil checken, zet dan je telefoon op de nachtmodus. Hiermee wordt het blauwe licht sterk verminderd of vervangen door warmere tinten. Let wel, je geestelijke activiteit verminderd hier natuurlijk niet mee.

Als je besluit de sprong te wagen, leg dan 2 uren voor je naar bed gaat je smartphone aan de kant. Dit is de tijd dat je lijf en je brein nodig hebben om tot rust te komen.



En de e-reader dan?

De e-reader, dat is een geval apart en de meningen hierover zijn verdeeld. Het onderzoek dat naar deze digitale bibliotheek is gedaan wijst het volgende uit: het licht van e-readers is tegenwoordig zo aangepast dat het weinig tot geen effect heeft op je brein, plus het helpt je drukke brein tot rust te brengen. En dat is natuurlijk weer gunstig voor je nachtrust.

De conclusie van dit geheel: doe jezelf een plezier en leg je telefoon wat eerder op de avond aan de kant. Je zult er rustiger en dieper van slapen en je krijgt er een stralend gemoed in de ochtend voor terug. Beloofd!

Als jij nou hebt besloten om ook de telefoon niet meer mee te nemen naar je slaapkamer, laat ons dan weten hoe het je bevalt of juist tips! Tips, zijn we dol op! Of wanneer het niet toch niet lukt, maar je het wel heel graag wilt, vraag ons! Stuur een mailtje, berichtje, comment en wie weet kunnen we elkaar helpen.