Facebook Pixel

Dekbedwijzer

Dekbedwijzer

Met het kiezen van de dekbed vulling bent u er nog niet. Ook het type dekbed als wel de afmetingen van het dekbed moet nog bepaald worden. Maar hoe doe je dat? Onderstaande stappen helpen u bij het kiezen van uw dekbed:

 • Stap 1. Bepaal de vulling (wol, dons, zijde, katoen, etc..) van het dekbed
 • Stap 2. Bepaal het type (zomer, voor- en najaar, all seasons, winter, 4 seizoenen) dekbed o.b.v. de warmteklassen
 • Stap 3. Bepaal de afmeting van het dekbed

Stap 1. Bepaal de vulling van het dekbed

Het gewicht en de veerkracht van de dekbed vulling bepaalt met name het gevoelsgewicht van een dekbed. Daardoor voelt bijvoorbeeld een Tencel dekbed super licht aan. Een wollen dekbed heeft daarentegen een zwaar gevoelsgewicht. Voor ieder dekbed geldt: het moet niet te warm zijn in de zomer en juist behaaglijk warm in de winter. Dit zal iedereen anders ervaren, want wat is nu precies 'behaaglijk warm'. Om u enigszins op weg te helpen hebben wij de score op kenmerken per type dekbedvulling voor u even in een overzicht gezet.

Bekijk hier onze dekbed vulling scorekaart.

Stap 2. Bepaal het type dekbed o.b.v. de warmteklasse

De slaapkamertemperatuur is mede bepalend voor de keuze van het type dekbed. In een verwarmde slaapkamer komt de temperatuur het hele jaar door eigenlijk niet onder de 16 graden, terwijl het in een onverwarmde slaapkamer 's winters veel kouder is dan 's zomers.

Ook uw lichaamsgewicht speelt een rol bij de keuze van het type dekbed. In de regel geldt dat een lichter persoon het vaak sneller koud heeft en daardoor een warmer dekbed nodig heeft. Om u te helpen met het maken van de juiste keuze werken wij met warmteklassen:

Warmteklasse 1, winterdekbed

Heerlijk warm dekbed voor de echte koude winternachten. Is de temperatuur van uw slaapkamer in de wintermaanden gemiddeld lager dan 14 graden, dan biedt een winterdekbed een uitkomst. Net even wat extra warmte voor de hele koude slaapkamers of de hele koude slaper.

Warmteklasse 2, all year dekbed

Een all year dekbed bestaat uit 1 deel, waarbij de vulling en vulgewicht van het dekbed zo op elkaar is afgestemd dat het dekbed het hele jaar gebruikt kan worden. Daarbij wordt er dan vanuit gegaan dat de temperatuur van uw slaapkamer het jaar rond gemiddeld schommelt tussen de 15 - 20 graden.

Warmteklasse 3, voor- en najaar dekbed

Een heerlijk 'tussen' dekbed, vaak net iets lichter dan een all year dekbed. Met de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig wordt dit dekbed vaak ook het hele jaar rond gebruikt. De slaapkamer temperatuur schommelt dan gemiddeld tussen de 16 en 21 graden.

Warmteklasse 4, zomerdekbed

Voor de warme nachten in de zomer maanden is slapen onder een zomerdekbed geen overbodige luxe. Een goed zomerdekbed is niet te warm (afstemming vulling en vulgewicht) en het vulmateriaal heeft een goede vochtopname. Dit laatste is zeer belangrijk, omdat u daarmee voorkomt dat u klam en daardoor onrustig slaapt. Wanneer de temperatuur van uw slaapkamer in de zomermaanden gemiddeld boven de 21 graden uitkomt, biedt een zomerdekbed uitkomst.

4-seizoenen dekbed (warmteklasse 3 + 4 = 1)

Wanneer u een dekbed zoekt voor zowel de warme zomermaanden als ook voor de koude winternachten, dan is een 4 seizoenen dekbed de juiste keuze. Ook wanneer de temperatuur van uw slaapkamer het jaar rond sterk schommelt is een 4 seizoenen dekbed sterk aan te bevelen. Dit om de eenvoudige reden dat u met een 4 seizoenen dekbed veel flexibeler bent. Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit 2 dekbed delen, een zomerdekbed (warmteklasse 4) en een voor- en najaars dekbed (warmteklasse 3). Samengevoegd vormen ze een lekker warm winterdekbed (warmteklasse 1).

4-seizoenen partnerdekbed (warmteklasse 3 + 4 = 1)

Met een 4 seizoenen partner dekbed heeft u nóg meer keuzevrijheid! Met een partner dekbed kunt u er afzonderlijk van uw partner voor kiezen om 1 of 2 dekbed delen te gebruiken. Het 4 seizoenen partner dekbed bestaat dus uit 4 dekbed delen, die elk afzonderlijk aan elkaar bevestigd kunnen worden. Ideaal wanneer u en uw partner een verschillende warmtebehoefte hebben.

Stap 3. Bepaal de afmeting van uw dekbed?

De standaard lengtematen voor dekbedden in Nederland zijn 200 cm en 220 cm. Als u nú of op korte termijn toch nieuwe dekbedovertrekken gaat kopen adviseren wij eigenlijk altijd een dekbed met een lengte van 220 cm. Het dekbed zal u dan mooi ruim over de schouders vallen wat zorgt voor optimaal slaapcomfort. 

De standaard stelregel om de lengte van uw dekbed te bepalen is echter voor:

 • personen met een lengte tot tot 1,80 cm = dekbed lengte 200 cm
 • personen langer dan 1,80 cm = dekbed lengte 220 cm

Als we de afmeting van uw matras als maatstaf nemen, dan geldt als stelregel:

 • matras met een lengte van 200 cm = dekbed lengte 200 of 220 cm
 • matras met een lengte van 220 cm = dekbed lengte 220 cm


De standaard breedtematen voor een dekbed zijn:

1-persoons = 140 cm
2-persoons = 200 cm
2-persoons = 240 cm
2-persoons = 260 cm

 
Afmeting van matras     Advies afmeting* dekbed
  70 x 200 cm 140 x 200 cm
  70 x 210 cm 140 x 220 cm
  70 x 220 cm 140 x 220 cm
  80 x 200 cm 140 x 200 cm
  80 x 210 cm 140 x 220 cm
  80 x 220 cm 140 x 220 cm
  90 x 200 cm 140 x 200 cm
  90 x 210 cm 140 x 220 cm
  90 x 220 cm 140 x 220 cm
120 x 200 cm 200 x 200 cm 
140 x 200 cm 240 x 200 cm
140 x 210 cm 240 x 220 cm
140 x 220 cm 240 x 220 cm
160 x 200 cm 240 x 200 cm
160 x 210 cm 240 x 220 cm
160 x 220 cm 240 x 220 cm
180 x 200 cm 240 x 200 cm
180 x 210 cm 240 x 220 cm
180 x 220 cm 240 x 220 cm
200 x 200 cm 240 x 200 cm
200 x 210 cm 240 x 220 cm
200 x 220 cm 240 x 220 cm

* In het algemeen kan worden gesteld dat het dekbed ca. 50 cm breder dient te zijn dan het matras. Natuurlijk hangt de afmeting van uw dekbed niet alleen af van de breedte van het matras, maar ook van uw lichaamslengte en omvang. Als stelregel geldt dat uw dekbed ongeveer 20 cm langer moet zijn dan uw lengte. Let op, de genoemde maten zijn altijd ca maten. Een minimale afwijking van de maatvoering is normaal.

Mocht u twijfels hebben over de juiste lengte of breedte van het dekbed, dan adviseren wij u om voor een grotere maat te kiezen. Bedenk daarbij wel altijd of het dekbed dan nog in uw dekbedovertrek past.

Maatwerk dekbed

Wij kunnen de meeste dekbedden ook wel op maat laten maken. De levertijd voor maatwerk dekbedden zijn uiteraard wel wat langer. Stuur ons even een berichtje via de mail met het verzoek voor een prijsopgaaf van een maatwerk dekbed. Vermeld daarbij dan wel even om welk merk/type dekbed het gaat.

Dekbed, buitenlandse maten

Het zal u niet verbazen dat verschillende landen verschillende maten hanteren. In Duitsland is men gewend de reeds gevulde tijk (hoes van het dekbed) als afmeting van het dekbed te gebruiken, terwijl men in Nederland uitgaat van de tijk zonder vulling. Dit heeft tot gevolg dat een Duitse maat voor een 1-persoons dekbed 135 x 200 cm kan zijn. In dat geval kunt u ervan uitgaan dat dit een dekbed is in de categorie van 140 cm breed. Een gevulde tijk staat immers lichtjes bol, waardoor de breedte afneemt.

Dekbed model

Om de vulling die in het dekbed zit vast te leggen (te fixeren) worden de boven- en onderkant van de tijk op verschillende manieren, aan elkaar bevestigd met het doel om de vulling in het dekbed op zijn plaats te houden. Er is niks vervelender dan dat de vulling van een dekbed gaat verschuiven. Alle dekbedden zijn in de lengte of in de breedte doorgestikt en de meerderheid is zelfs zowel in de breedte als in de lengte doorgestikt. De vulling zit dan als het ware in vierkante zakjes opgesloten en kan dan in het geheel niet meer verschuiven.

De meest voorkomende stikwijzen van een dekbed zijn:

 1. In banen of trapezium gestikt (in de lengte richting, zorgt dat het dekbed mooi en soepel om u heen valt)
 2. Carré gestikt dekbed (vierkante vakken, voor een mooie en gelijkmatige verdeling van de vulling)
 3. Cassette gestikt of ook wel karostep genoemd dekbed (met opstaande randen ter voorkoming van koudebruggen)
 4. Punt gestikt of ook wel siergestikt dekbed

De tijk van het dekbed

Met de tijk wordt het omhulsel, de hoes van het dekbed bedoelt (dus exclusief de dekbed vulling). De tijk laat geen dekbed vulling door, maar wel voldoende lucht voor de ventilatie en isolatie. Een kwalitatief goede tijk bepaald of het dekbed soepel om uw lichaam valt. De kwaliteit van de tijk wordt weergegeven met NM waarde (wordt veelal gebruikt bij donzen dekbedden) of threat count.

De NM waarde staat voor het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. Hoe fijner het garen des te hoger de NM waarde. Hoe hoger de NM waarden des te zachter en soepeler is de tijk. Dat is niet alleen erg prettig voor het gevoel (wanneer u het dekbed vast pakt), maar dit zorgt er ook voor dat het dekbed heerlijk én aansluitend om u heen valt, niet stug aanvoelt en niet kraakt. Wij adviseren u dan ook om een dekbed met een 100% percal of een 100% satijn katoenen tijk te kiezen. Zeker wanneer u zich realiseert dat een kwalitatief goed dekbed minstens 10 jaar mee gaat én u gemiddeld genomen 1/3 deel van de dag slapend doorbrengt.

Thread count, ofwel draadtelling, geeft de dichtheid van de stof aan. Het wordt gemeten door het aantal draden per vierkante inch stof te tellen, zowel de lengte draden (de ketting) als de breedte draden (de inslag). Aan de draadtelling wordt de kwaliteit van stof afgemeten. De meest voorkomende draadtelling in standaard katoen is 150. Hoewel de draadtelling een goede indicatie is voor de kwaliteit van een stof, is de kwaliteit van het gebruikte katoen nog veel bepalender voor het produceren van de mooiste stoffen. De fijnste katoensoorten hebben een langere vezel, waarmee dunnere draden kunnen worden gesponnen. Deze dunnere draden kunnen dichter bij elkaar worden geweven met als resultaat een hogere draadtelling per inch: de zogenaamde draadtelling of thread count. Stoffen met een hoge draadtelling voelen zachter, hebben een lichter gewicht en zijn duurzamer van kwaliteit.

De tijk van een dekbed moet dus aan twee belangrijke voorwaarden voldoen:

 1. De tijk van het dekbed moet dicht genoeg zijn om de vulling 'binnen' te houden
 2. De tijk van een dekbed moet goed ademen om transpiratievocht effectief af te voeren.

De meeste dekbedden hebben een tijk die van 100% katoen is gemaakt. Kwalitatief betere en daardoor ook duurdere alternatieven zijn gemaakt van percal katoen en satijn katoen. De naam ‘percal’ slaat, net als de term ‘satijn’ op de manier van weven van de katoen. Bij de weeftechniek wordt gewerkt met een zogenaamde platbinding waarbij er één inslagdraad over één kettingdraad wordt gebruikt bij het weven van de stof. Hierdoor kunnen garen dicht op elkaar geweven worden en ontstaat er een fijne kwaliteit die heerlijk zacht en soepel aanvoelt. Percal is net zo zacht en soepel als satijn, maar satijn heeft meer een glans, satijn glimt.

Stel voor u zelf vast of het dekbed anti-allergisch moet zijn.

Bent u allergisch voor huisstofmijt, kies dan in ieder geval een dekbed met een dicht geweven tijk. Dekbedden, die je kunt wassen wassen op 60°C is een pré maar niet noodzakelijk. Zoekt u een dekbed, die gegarandeerd 100% anti-allergeen stof en anti-huisstofmijt is dan adviseren wij u een Tencel dekbed. Tencel is hiervoor juist speciaal ontwikkeld.

TENCEL® is gemaakt van puur natuurlijke houtcellulose (houtvezels) en combineert de meest gewilde en belangrijke eigenschappen van alle dekbed vulsoorten. Tencel is zo zacht als zijde, zo sterk als polyester, zo makkelijk te verzorgen (goed wasbaar) als acryl, zo koel en plezierig als linnen, zo warm als wol, en veel beter vocht absorberend dan katoen.

Stel voor u zelf vast of u het dekbed wilt kunnen wassen

Een dekbed vraagt maar weinig onderhoud. Het beste kunt u het dekbed elke dag even 'open' leggen, zodat het bed en dekbed goed kunnen luchten. Zet daarbij het slaapkamer raam open voor de goede ventilatie. Opkloppen met de hand (vooral bij een donzen dekbed) is ook aan te raden, maar gebruik hiervoor geen mattenklopper of stofzuiger. Hierdoor kunt u de vulling van het dekbed beschadigen. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Onderhoud en Reiniging' onderaan deze pagina in de footer.

De meeste dekbedden kunnen worden gereinigd. Volg daarbij altijd de aanwijzingen op het waslabel. Als u het dekbed zelf wast is het belangrijk om het dekbed na het wassen goed uit te spoelen (niet wringen maar drukken) en te laten drogen. Daarmee krijgt de vulling van het dekbed namelijk weer de tijd om op volume te komen. Een dekbed zou echter niet te vaak gewassen of chemisch gereinigd moeten worden. Het meeste vulmateriaal krimpt en slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen. Vaak is het al voldoende het dekbed bij mist of licht vochtig weer even in de buitenlucht te laten ademen.

Dekbed, levensduur en garantie

De levensduur van een dekbed van goede kwaliteit wordt voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Vanuit hygiënisch oogpunt is vervanging van het dekbed na ca. 10 jaar wel aan te raden. Garantietermijnen en garantiebepalingen verschillen per fabrikant en worden bij de artikelen afzonderlijk vermeld.