Facebook Pixel
  • Gratis pakket verzending vanaf €50  
  •  Achteraf Betalen  
  •  Snelle levering  
  • 14 dagen zichttermijn

Donzen dekbed

Donzen dekbed, licht en luchtig

Dons is het zachte pluizige gedeelte dat vogels beschermt tegen de kou. Dons bestaat uit duizenden kleine stukjes, die een isolerende werking hebben. Een donzen dekbed houdt u dus heerlijk warm in de winter en tegelijkertijd lekker koel in de zomer. Transpireert u van nature veel, dan is een donzen dekbed ideaal voor u. De stilstaande lucht, die zich tussen de donsvlokken bevindt, neemt namelijk vocht zeer snel op. Als u veel transpireert wordt een donzen dekbed wel wat snel platter. Het donzen dekbed moet u dan wel vaker luchten, opkloppen met de hand kan ook. Wij adviseren altijd het dekbed van links naar rechts op te kloppen. Als u het dekbed van boven naar beneden opklopt kan het gebeuren dat de dons door de schotjes schiet en in een andere vak terecht komt.

Welk donzen dekbed past bij mij?

De stelregel is dat hoe hoger het dons-aandeel van een donzen dekbed (bv. 90% dons + 10% veren) hoe lichter, soepeler en comfortabeler het dekbed is. De vulkracht is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van dons. Een andere belangrijke indicator is het vulgewicht van het donzen dekbed. Echter afzonderlijk van elkaar heeft u niet zo veel aan deze indicaties.

Uw begrijpt wel dat het puur benoemen van de vulkracht, onvoldoende is want de isolatiewaarde is immers ook afhankelijk van het vulgewicht. Belangrijker voor u is om te weten of het donzen dekbed warm genoeg is en toch ook weer niet te warm. Dát bepaalt uiteindelijk het slaapcomfort. Dat is waarom wij ook gebruik maken van de warmteklasse indicator.

Klik hier voor meer informatie over de warmteklasse indicator voor donzen dekbedden, het verschil tussen gans- en eendendons en het onderhoud van een donzen dekbed.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Donzen dekbed 35 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Donzen dekbed 35 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

De warmteklassen

Een warmteklasse is een indicatie van de isolatie waarde gerelateerd aan een seizoen:

  • Donzen zomerdekbed = warmteklasse 4 (koel/licht dekbed)
  • Donzen voor- en najaar dekbed = warmteklasse 3
  • Donzen all year dekbed = warmteklasse 2
  • Donzen winterdekbed = warmteklasse 1 (warm/zwaar dekbed)
  • Donzen 4 seizoenen dekbed = warmteklasse 3+4 = 1

 

Ganzendons of eendendons dekbed?

Zestig procent van de dekbedden is gevuld met ganzendons of eendendons. In het algemeen is een eendendons dekbed goedkoper dan een ganzendons dekbed. Het is een misverstand dat een ganzendons dekbed per definitie beter is dan eendendons dekbed. Wel is het zo dat het isolatievermogen van een ganzendons dekbed iets hoger is dan die van eendendons dekbed.

De donzen pluizen van de gans zijn over het algemeen wel groter dan die van de eend. Hierdoor is de vulkracht en het volume van een ganzendons dekbed in de regel ook groter dan die van een eendendons dekbed. Door deze combinatie van factoren is een ganzendons dekbed wel iets meer gewild.

Een donzen dekbed onderhouden

Elk donzen dekbed kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel. Mocht u het donzen dekbed willen wassen dan is dit mogelijk tot op 40 °C, mits u het ook kunt drogen met circulerende lucht (droogtrommel). Dit zorgt ervoor dat de dons opnieuw wordt opgeblazen en weer zijn volume krijgt. Okloppen met de hand kan ook. Wij adviseren altijd het donzen dekbed van links naar rechts op te kloppen. Als u donzen dekbed van boven naar beneden opklopt kan het gebeuren dat de dons door de schotjes schiet en in een andere vak terecht komt.

Tip! Wanneer uw donzen dekbed wat platter is geworden geef het dan een opknapbeurt in de droogtrommel (bij voorkeur een 'koel' of 'luchten' programma). Wanneer u een tennisbal in de droogtrommel stopt, wordt uw donzen dekbed goed opgeklopt.

De levensduur van een donzen dekbed wordt voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Bij normaal onderhoud zult u ongeveer 10 jaar plezier hebben van een donzen dekbed van goede kwaliteit. Weliswaar kan uw donzen dekbed ook daarna nog prima voldoen, maar van uit hygiënische overwegingen is het dan eigenlijk wel aan vervanging toe.

Herkomst van onze donzen dekbedden

Alle dons en veren die door onze leverancier (Ducky Dons Nederland) wordt verwerkt is afkomstig van (voornamelijk Nederlandse) slachterijen. Dit betekent dat deze dons en veren afkomstig zijn van eenden en ganzen die voor consumptie worden gefokt, vervolgens worden geslacht en pas daarna van hun dons en veren worden ontdaan. Dons en veren zijn namelijk niet de belangrijkste producten van de eend of de gans, het gaat natuurlijk om het vlees. Sinds mei 2000 is er Europese wetgeving die levend pluk verbiedt. Weids Wonen & Slapen staat volledig achter deze wetgeving en er is ons alles aan gelegen dat op de naleving hiervan internationaal scherp wordt toegezien. Weids Wonen & Slapen kent haar leverancier en reguleert de aanvoerstromen van de aan haar geleverde grondstoffen. Dit betekent concreet dat Weids Wonen & Slapen aan haar leveranciers aangeeft dat 'levend pluk' onacceptabel is, dat herkomst van de grondstoffen moet worden vermeld en dat de grondstoffen uit verdachte landen en van verdachte bronnen niet kunnen en zullen worden geaccepteerd.