Facebook Pixel

Donzen dekbed

Een donzen dekbed houdt u heerlijk warm in de winter en tegelijkertijd lekker koel in de zomer. Dons is het zachte pluizige gedeelte dat vogels beschermt tegen de kou. Dons bestaat uit namelijk duizenden kleine vlokjes, die een hele goede isolerende werking hebben. Dons is een prachtig duurzaam product dat je een gevoel van luxe en behaaglijkheid geeft dat niet geëvenaard wordt door een andere vulling. Dons biedt veel voordelen: het houdt uitstekend de lichaamswarmte vast, laat transpiratie goed door, is heerlijk licht en gaat bij goed onderhoud erg lang mee. Dons wordt daarom gezien als een fantastisch materiaal voor dekbedden.
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Artica 15% eendendons 4-seizoenen dekbed
  Artic 15% eendendons 4-seizoenen dekbed
  Waardering:
  100%
  Op voorraad
  Vanaf € 99,95 Normale prijs € 129,95
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Donzen dekbed, licht en luchtig

Transpireert u van nature veel, dan is een donzen dekbed ideaal voor u. De stilstaande lucht, die zich tussen de dons vlokken bevindt, neemt namelijk vocht zeer snel op. Als u veel transpireert wordt een donzen dekbed wel wat snel platter. Het donzen dekbed moet u dan vaker luchten, opkloppen met de hand kan ook. Wij adviseren altijd het dekbed van links naar rechts op te kloppen. Als u het dekbed van boven naar beneden opklopt kan het gebeuren dat de dons door de schotjes schiet en in een andere vak terecht komt.

Donzen dekbed kopen?

De stelregel is dat hoe hoger het dons-aandeel van een donzen dekbed (bv. 90% dons + 10% veren) hoe lichter, soepeler en comfortabeler het dekbed is. De vulkracht is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van dons. Een andere belangrijke indicator is het vulgewicht van het donzen dekbed. Echter afzonderlijk van elkaar heeft u niet zo veel aan deze indicaties.

Uw begrijpt wel dat het puur benoemen van de vulkracht, onvoldoende is want de isolatiewaarde is immers ook afhankelijk van het vulgewicht. Belangrijker voor u is om te weten of het donzen dekbed warm genoeg is en toch ook weer niet te warm. Dát bepaalt uiteindelijk het slaapcomfort. Dat is waarom wij ook gebruik maken van de warmteklasse indicator.

Klik hier voor meer informatie over donzen dekbedden, het verschil tussen gans- en eendendons, de warmteklasse indicator en het onderhoud van een donzen dekbed.

Wat zijn donzen dekbedden?

Een donzen dekbed is gevuld met, u raadt het vast, DONS en donsveren! Dons is het pluis dat onder de veren zit van watervogels (zoals ganzen en eenden). Het dons is heel zacht en bestaat uit vele kleine haartjes die voorzien zijn van weerhaakjes, wat ervoor zorgt dat het in staat is om warmte goed vast te houden. Dons geeft veel volume en weegt praktisch niets. Een vol, licht en luchtig dekbed als gevolg. De lucht tussen het dons is ook nog eens een voordeel voor als u ‘s nachts veel transpireert. Door de lucht kan het vocht gemakkelijk verdampen.

De kwaliteit van een dons dekbed

Hoe beter de kwaliteit van het dons, hoe beter je dekbed. Onze donzen dekbedden bestaan uit dons en veren. De kwaliteit dons die gebruikt wordt hangt af van de grootte van de donsvlokken. Hoe groter de donsvlokken, des te hoger is het isolatievermogen van het dekbed en des te minder dons is er nodig om een heel dekbed te vullen.

Eendendons dekbed en Ganzendons dekbed, wat is het verschil?

Eigenlijk komen de eigenschappen van een ganzen- en eenden dons dekbed redelijk overeen. Ze hebben beide fantastisch isolerende eigenschappen, waardoor u lekker warm blijft. Een veelvoorkomend misverstand is dat een ganzendonzen dekbed, van betere kwaliteit zou zijn dan eendendonzen dekbed. Ganzendons heeft een iets beter isolerende werking, omdat de donzen pluizen van de gans over het algemeen groter zijn dan van een eend. De vulkracht en het volume van een ganzendonzen dekbed zijn hierdoor groter. Dit wil zeggen dat een ganzendonzen dekbed veelal lichter is dan een eendendonzen dekbed.

Warmteklassen van donzen dekbedden

Een dekbed moet niet te warm èn niet te koud zijn. Zo wordt het optimale slaapcomfort behaald. Hoe warm u zich voelt onder een dekbed heeft te maken met de vulkracht en het vulgewicht. Om het gemakkelijker voor u te maken hebben wij onze dekbedden onderverdeeld in warmteklassen.

 • Warmteklasse 4 - Donzen zomerdekbed, een koel en licht dekbed
 • Warmteklasse 3 - Donzen voor- en najaar dekbed, voor een warme slaper
 • Warmteklasse 2 - Donzen all year dekbed, voor de koude slaper
 • Warmteklasse 1 - Donzen winter dekbed, een warm en dik dekbed
 • Warmteklasse 3 + 4 = 1 - Donzen 4 seizoenen dekbed, maximale keuzevrijheid

Een donzen 4 seizoenen dekbed biedt u een maximale keuzevrijheid. Een donzen 4 seizoenen dekbed bestaat uit 2 delen, een zomerdekbed en een iets dikker voor- en najaar dekbed. Deze twee dekbedden kunt u eenvoudig aan elkaar vastmaken, waarmee u er een heerlijk warm winterdekbed van maakt. Zo bent u voor elk seizoen voorzien van een goed dekbed.

Het onderhouden van een donzen dekbed

Een donzen dekbed kan platter worden naarmate het gebruikt wordt. Donzen dekbedden zijn gemakkelijk op te schudden om het volume terug te krijgen. Het opschudden kan het beste gedaan worden van links naar rechts. Dit heeft als reden dat het dons dan beter in de vakken blijft zitten. Bij het opschudden van boven naar beneden kunnen de dons vlokken namelijk eerder in de verkeerde vakken schieten, zodat de donsvulling van het dekbed niet meer goed verdeeld is. Naast het opschudden is het goed om het dekbed elke ochtend open te leggen, zodat het goed kan luchten.

Door een donzen dekbed goed te onderhouden, kunt u de levensduur van het dekbed met jaren verlengen. Een dons dekbed gaat normaliter ongeveer 10 jaar mee. Bij goed onderhoud kan dit dus zelfs langer zijn.

Hoe maak ik mijn donzen dekbed schoon?

Het wassen van een dons dekbed dient gedaan te worden zoals op het label aangegeven wordt. Mocht het label niet meer te lezen zijn, dan kunt u het donzen dekbed het beste wassen op 30 °C.
Een dons dekbed kan meestal ook wel in de droogtrommel. Met een tennisbal erbij wordt het dons in het dekbed direct goed opgeschud en krijgt het donzen dekbed meer volume.

Is een dons dekbed milieuvriendelijk?

Dons is 100% natuurlijk en een bijproduct van de voedingsindustrie. Dons en veren zijn biologisch afbreekbaar en zijn daarom minder schadelijk voor de natuur dan bijvoorbeeld synthetische vullingen.

Daarnaast hebben wij een samenwerking met onze leverancier; Ducky Dons Nederland. Het dons dat deze leverancier gebruikt komt onder andere uit de voedselindustrie. De eenden en ganzen wordt op een diervriendelijke wijze verkregen.worden op een diervriendelijke manier geplukt. De ganzen en eenden voor consumptie worden eerst geslacht, waarna ze ontdaan worden van hun veren en dons. Levend pluk is sinds mei 2000 verboden in Europa. Weids Wonen & Slapen staat hier volledig achter en wij zien er ook streng op toe dat er geen dons van verdachte landen of bronnen wordt gebruikt.

Een donzen dekbed kopen doet u bij Weids Wonen & Slapen

Als u een donzen dekbed bij ons koopt, dan bent u verzekerd van een uitstekende kwaliteit. Een 100% natuurlijk product dat op een humane manier verkregen is. En dat alles voor een goede prijs!

 

Veel gestelde vragen

V: Hoe moet je een donzen dekbed wassen?
A: Het wassen van een donzen dekbed raden wij af. U kunt een dons dekbed wel zelf wassen, maar hierbij loopt u tegen een paar dingen aan. Allereerst is uw wasmachine hoogstwaarschijnlijk niet geschikt voor een groot dons dekbed. De temperatuur loopt dan te hoog op. Dit kan ervoor zorgen dat het dekbed gaat krimpen of dat uw wasmachine het begeeft. Daarnaast is het goed drogen van groot belang bij een dons dekbed. Wanneer deze namelijk niet goed droogt kan het dons een muffe geur krijgen, wat vanzelfsprekend uw slaap niet zal bevorderen. Daarom adviseren we het altijd om uw donzen dekbed te laten reinigen bij de stomerij of een wasserette.

V: Welk donzen dekbed is het beste?
A: Donzen dekbedden zijn beschikbaar in 2 varianten, eendendonzen en ganzendons. Beide soorten dons zorgen voor de kenmerkende luchtige dekbedden. Echter ganzendons heeft een grotere vlok en heeft daarmee ook een hogere isolatie (er is minder dons nodig om dezelfde warmte te verkrijgen). Hierdoor is een ganzendonzen dekbed met eenzelfde warmteklasse lichter dan een eendendonzen dekbed. Onze stelregel is dat een donzen dekbed het beste tot zijn recht komt bij een dons percentage van tenminste 90% (met 10% veertjes). Dekbedden met een lager dons percentage zullen wat minder fluffy en zwaarder aanvoelen. Naast het dons speelt de kwaliteit van de tijk ook een grote rol. Wij hebben uitsluitend donzen dekbedden in ons assortiment die een puur katoenen of satijn katoenen tijk bevatten.

V: Hoe lang gaat een donzen dekbed mee?
A: Een kwalitatief goed donzen dekbed kan zonder problemen 8 tot 10 jaar meegaan, afhankelijk van de belasting en het onderhoud. De tijk van het dekbed is daarbij aan slijtage en transpiratie onderhevig. Regelmatig het beddengoed verschonen en uw dekbed luchten is dan ook van belang om de levensduur te verlengen. Mocht uw donzen dekbed aan vervanging toe zijn, dan kunt u deze bij ons inleveren zodat het niet verbrand maar gerecycled wordt.