Duurzaam beddengoed

Het zal je vast niet voorbij zijn gegaan dat biologisch beddengoed steeds populairder wordt. Iedereen wil graag een steentje bijdragen aan het milieu en wat is nou een betere manier dan vanuit jouw eigen heerlijke bed!

Maar wat wordt er nou bedoeld met duurzaam beddengoed, wat zit er in jouw beddengoed (of juist niet) waardoor het biologisch en duurzaam genoemd mag worden? Al het beddengoed wat wij verkopen die het woord ‘biologisch’ in zich hebben, dragen een ecologisch keurmerk zoals Downafresh® Greenline, Global Organic Textile Standard (GOTS) of het Fairtrade keurmerk.

De eisen van een duurzaam label

Beddengoed krijgt niet zomaar deze labels, er zijn hier zeer strenge regels voor. Deze regels zijn bedoeld om de productie veilig te maken voor het milieu, dier én mens. Ik heb de belangrijkste punten op een rijtje gezet waar de productie van het uiteindelijke product aan moet voldoen.

  • Geen chemicaliën bij de productie van het product
  • Geen giftige stoffen bij het wassen van het product
  • Geen chloor of bleek gebruikt bij het eventueel kleuren van de stoffen.
  • Goede werkomstandigheden voor de arbeider

In deze blog lichten we katoen en Tencel uit. Katoen is bekend bij iedereen en heeft op het duurzame vlak de laatste jaren een grote sprong voorwaarts gemaakt. Tencel is een relatief nieuwe vezel en is op het gebied van biologisch textiel een echte voorloper.

Verbouwing van biologische katoen

Voordat een boer zijn katoen biologisch mag noemen moet het voldoen aan de voorwaardes van de akkerbouw, dit betekent dat er geen chemische en synthetische stoffen zijn gebruikt bij de bestrijding van de katoenplanten.

Ook zijn de katoenplanten niet genetisch gemodificeerd, dit betekent dat er geen stoffen aan de planten zijn toegevoegd. De plant kan nu groeien op zijn eigen manier, hierdoor ontwikkelt die zijn eigen grootte, kwaliteit en product wat het afgeeft. Doordat dit gebeurd ligt het watergebruik relatief laag, omdat de plant geen extra voedingen, of stoffen binnen hoeft te krijgen voor zijn ontwikkeling.

Verbouwing van biologische Tencel

Tencel wordt gemaakt van het stofje Lyocell, Lyocell is een kunstmatige stof die gemaakt wordt door de mens maar wel op een natuurlijke manier. Lyocell wordt gemaakt van de houtpulp van een eucalyptusboom, deze worden eerst versnipperd en worden dan zo verwerkt dat ze oplossen en samen een vloeistof vormen.

Om de eucalyptusboom te kweken zijn er speciale bosbeheren deze zijn niet geschikt zijn voor de akkerbouw, de grond die ze namelijk gebruiken is niet bemest en kan eigenlijk ook niet bemest worden. Voor de bomen zelf is er weinig water nodig omdat ze erg voedend van zichzelf zijn. Daardoor is er minder energie en waterverbruik nodig bij het planten en oogsten van de eucalyptusboom.

Feitjes over de duurzaamheid

  • Gemiddeld is de uitstoot voor 1000 kilogram biologische katoenproductie 978 kilogram CO2. Bij de productie van regulier katoen is dit 1800 kilogram.
  • De eucalyptusboom heeft geen bemesting nodig voor zijn groei.
  • Ook is er maar de helft aan water nodig bij het productieproces.
  • Er wordt vooral 'groen' water gebruikt, zoals regenwater en vocht uit de aarde.
  • Er gaat geen water verloren in het productieproces
  • Het restwater uit de verffabrieken wordt opgevangen en hergebruikt.

Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan het milieu maar dan vanuit je eigen comfortabele bed? Dan kun je bij ons terecht, wij verkopen het fijnste biologische beddengoed! En heb je ook al naar onze biologische dekbedden en biologische hoofdkussens gekeken, want zelfs die hebben wij! Heb je vragen over ons biologische beddengoed, dekbedden of hoofdkussens, Bel of mail ons gerust of start een chat. We helpen je graag!