Is 8 uur slaap echt nodig?

Ik weet niet hoe het bij jullie werkt...

Maar als ik minder slaap dan 8 uren dan begint mijn dag bij voorbaat al met een kleine achterstand. Ik ben dan in de veronderstelling dat ik vermoeider ben, minder energie heb en een korter lontje heb. Maar eerlijk is eerlijk, ik krijg net zoveel werk uit handen en aan het eind van de dag kijk ik net zo vaak wel als niet terug op een fijne dag.

Hoeveel uren slaap geeft ons de meeste ontspanning?

We hebben ons vooral aangeleerd dat we 8 uren slaap nodig hebben. Deze boodschap bestaat al heel lang en sijpelt nog door van vele generaties voor ons. Hier is dan ook veel onderzoek naar gedaan. De Universiteit van Nederland heeft een college gegeven waarin zij stellen dat 8 uren slaap niet persé het belangrijkste is. Wanneer je vooral licht slaapt en gedurende de nacht vaker wakker wordt dan zeggen die 8 uren niet zoveel. Een nacht met 6 uren diepe slaap geeft uiteindelijk veel meer rust en ontspanning.

8 uren slaap


Hoe werkt onze slaap?

Om dit beter te begrijpen is het goed om te weten hoe slaap werkt. Slaap bestaat namelijk uit fases. De lichte slaap en de diepe slaap. Onze nachtrust is een combinatie van deze twee. Dit vindt z’n oorsprong in de prehistorie. Toen was het, door het dreigende gevaar van bijvoorbeeld wilde dieren, niet mogelijk om lange tijd achter elkaar in diepe slaap te zijn. En ook al is de dreiging er niet meer zoals toen, onze slaapfases zijn niet verandert.

 

 

Kwaliteit vs kwantiteit

Bij slaap geldt: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Het begin van de nacht bevat de meeste diepe slaap, zo’n 4,5 tot 5 uur. Deze slaap is ook het meest verkwikkend en rust je het meeste van uit. Deze diepe slaap is erg belangrijk voor bijvoorbeeld weefselherstel, spiergroei en je geheugen. De slaap hierna wordt ook wel de restslaap genoemd.

slaapdruk vs. spanning


Slaapdruk, wat is dat?

Als je goed wilt slapen is een goede slaapdruk van belang. Slaapdruk zorgt ervoor dat je je ogen niet open kunt houden aan het eind van de dag. Je kunt rustig stellen dat hoe langer je uit bed bent, hoe hoger je slaapdruk is. Tegenover slaapdruk staat spanning. Bij voldoende slaapdruk val je in slaap, spanning daarentegen maakt dat je alerter en wakkerder wordt. Je valt minder goed in slaap, slaapt lichter en de uitkomst is een minder frisse jij de volgende dag.



wakker door je wekker
Hoe zorg je voor diepe slaap?

De meeste tips die we kunnen geven zijn inkoppertjes, maar zeker niet minder belangrijk. Bijvoorbeeld geen cafeïne en geen schermen (blauw licht) voordat je gaat slapen. Dit vergroot je alertheid en heeft allemaal meteen een negatief effect op je slaapdruk. Iets wat je misschien minder snel verwacht maar ook van invloed is, is je wekker. Het lijkt vaak fijn dat je de tijd kunt zien ‘s nachts. Maar ook dit verhoogt je alertheid en de spanning. En wederom verbeterd dit de diepe slaap niet. Simpele tip: dek je wekker af of draai ‘m gewoon om.



Wat kan je helpen bij een goede slaap?

Het is goed om te weten dat je nacht een afspiegeling is van je dag. Hoe je dag eruit ziet heeft dus meteen effect op je nacht en je slaap. Zorg daarom overdag voor voldoende ontspanning. Een vrij eenvoudige manier is om voldoende pauzes te nemen gedurende je dag. Dan kom je tot rust, houd je je spanning laag en je slaapdruk in balans. Liever geen dutjes doen, de kans dat je ‘s nachts niet moe genoeg bent is dan een stuk groter. En tot slot bewegen, dit zal vast geen verrassing zijn. Bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen ontspant.


relax je rustig

Ontspan!

Het is dus wel duidelijk dat het iets minder eenvoudig is dan: “Ik slaap 8 uren, dus het zit wel goed.” of “Ik heb wel goed geslapen, maar het waren maar 6 uren, oh nee!”. De kwaliteit van je slaap zegt dus veel meer dan de hoeveelheid slaap die je krijgt. Zorg daarom voor zoveel mogelijk ontspanning gedurende je dag (waar dat mogelijk is natuurlijk) om er ‘s nachts zoveel mogelijk profijt van te hebben.




Hulp van goed beddengoed

Het juiste beddengoed hebben we hier nog helemaal niet besproken, maar ook dat is natuurlijk van essentieel belang. Ons advies: gun jezelf natuurlijke materialen! Wol, katoen, dons, Tencel, bamboe of zijde zijn allemaal heerlijk ademend en een groot aantal ook nog eens goed isolerend. Het houdt je lekker warm, maar is niet broeierig en zorgt voor een slaapklimaat waar je meteen profijt van hebt. Heb jij nou vragen over je slaap en wat jou zou helpen bij een zo optimaal mogelijke nachtrust? Bel, mail of chat met ons en we gaan samen kijken wat voor jou het meest geschikt is.