Hoe white noise je helpt slapen

Een goede nacht slaap is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Als je last hebt van gebroken of slapeloze nachten kijk je vaak eerst naar je slaapsituatie, bijvoorbeeld je matras, je dekbed of je hoofdkussen. Wanneer dat allemaal goed lijkt kun je kijken naar stress, beweging of zelfs voeding. Wanneer je hier niet de antwoorden vindt die de oplossing bieden, dan kan je hier soms flink moedeloos van worden. En ja, ook wij herkennen dat.

Wanneer je ‘s nachts met regelmaat wakker ligt, kan alles een afleiding worden. Een auto die voorbij rijdt, een krolse kater of een lekkende kraan op gehoorafstand. En na een tijdje is dat geluid bijna niet meer te verdragen. En het gevolg is weer een onderbroken nachtrust en een niet zo fris gemoed de volgende ochtend.

Wat is eigenlijk ‘white noise’?

Iets waar je misschien niet meteen over nadenkt of als oplossing in je opkomt is het gebruik van ‘white noise’. Je kent dit fenomeen misschien als het testbeeld-geluid dat vroeger op je televisie kwam als de zenders eruit lagen. De ruis die je dan hoorde is een klassiek voorbeeld van white noise.

Ook het monotone geluid van een föhn, stofzuiger, de motor van de auto of bijvoorbeeld ook je hartslag zijn goede en herkenbare voorbeelden van white noise. 

Waar is white noise goed voor?

“Hoe kan die ruis mij helpen met m’n nachtrust?”, hoor ik je denken. En eigenlijk is die vraag heel eenvoudig te beantwoorden.

Maar om die vraag te beantwoorden is het goed om iets dieper in het fenomeen white noise te duiken. Door het eentonige geluid (op dezelfde frequentie) zorgt het ervoor dat andere geluiden, zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde krolse kater, worden ‘bedekt’. Het leidt je hersenen af waardoor het de ontspanning kan vinden en je de slaap beter kan vatten. Iets wat voor baby’s al veel langer als slaapmiddel wordt ingezet, maar dus ook heel goed voor volwassenen werkt. 

Hoe white noise gebruiken?

White noise wordt gesimuleerd in een zogenoemde white noise machine. Deze machines geven een continu en monotoon geluid zoals bijvoorbeeld een regenbui of de wind die door de bladeren waait. Dit kun je gebruiken om goed in slaap te kunnen vallen. Waarna het geluid na verloop van tijd met een timer afbouwt. Of je kiest ervoor om de witte ruis de gehele nacht aan te houden. Er wordt wel gezegd dat witte ruis je ook helpt om beter in je REM slaap te komen en van de ene slaapfase naar de andere te gaan. Dit heeft als voordeel dat je dieper slaapt en dus beter uitrust. 

Welke white noise machine?

We kunnen met trots zeggen dat we nu ook onze eigen white noise machines in het assortiment hebben. En je kunt ook nog kiezen uit twee varianten. Óf je kiest alleen de machine die de witte ruis geeft. Óf je kiest voor de wake-up light met white noise functie.

Mocht je nog een ouderwetse wekker gebruiken of gebruik maken van je telefoon als wekker, dan raden we je deze laatste ten zeerste aan! Een wake-up light helpt je in alle rust wakker te worden met licht en geluiden die in een rustig tempo van heel zacht naar volle sterkte gaan. Bovendien is dan de noodzaak van je telefoon op je slaapkamer in één klap weg. Lees ook onze blog over het blauwe licht van je smartphone.

De white noise machines worden al jaren gebruikt voor baby’s, maar steeds meer wordt dit voor volwassenen ook gebruikt als oplossing voor lichte of slechte slapers. Wij zweren er in ieder geval inmiddels bij. En een goede nachtrust lijkt dan ineens weer heel erg dichtbij! 

Bestel nu de White Noise machine en verzeker je van een heerlijke nachtrust!