We geven je van katoen (een heerlijk dekbed)

Katoen; we kennen het allemaal...

...en we weten er allemaal wel iets van. Katoen komt van de katoenplant. Van katoen wordt veel kleding gemaakt. En als je katoen te heet wast krimpt het. Wat je vooral van katoen kunt zeggen is dat het veelzijdig is. Het komt voor in vele soorten, vele wevingen (percale, satijn, flanel) en is naast textiel ook super goed geschikt als vulling voor je dekbed.

De afkomst van katoen

Katoen komt veelal uit tropische en subtropische landen waar de temperatuur flink hoog is, zoals China, India, Amerika of Peru. De katoenplant wordt machinaal of handmatig geplukt, waarbij alle ‘onderdelen’ van de katoenbol een bestemming vinden. Van olie (uit de zaden) tot veevoer (de buitenste schil). De katoenvezel zelf wordt verzameld en wordt óf gesponnen en gebruikt voor onder andere textiel óf wordt gebruikt om bijvoorbeeld dekbedden te vullen.

Waarom een katoenen dekbed?

Katoen is door de jaren heen wel echt een publiekslieveling geworden. En dat snappen we heel erg goed. Katoen is vochtregulerend, warmteregulerend en anti-allergisch doordat het goed wasbaar is. 

Doordat het wasbaar is, is vooral voor kinderen een katoenen dekbed ook vaak een logische keuze. Dus ook als vulling in een dekbed doet katoen zijn reputatie eer aan, het is een echte duizendpoot. 

Katoenen beddengoed wassen

Katoen wordt vaak gekozen vanwege zijn wasbaarheid. Wol is tenslotte niet wasbaar en ook dons gedijt beter bij een bezoek aan je stomerij dan aan je wasmachine. Dus in dat opzicht snappen we de keuze voor katoen heel goed. En toch voelen we wel de behoefte om hier iets dieper op in te gaan.

Katoen is namelijk een (heel mooi) natuurproduct en heeft als eigenschap dat door het niet goed te wassen en/of drogen het kan gaan klonteren. Dit kan heel simpel worden tegengegaan door meteen (en let op, dit is secondewerk) als het wasprogramma klaar is het dekbed in de droger te doen. Het liefst met droogballen of (schone) tennisballen. 

Dan wordt je dekbed weer heerlijk opgeklopt en luchtig. Wassen raden we overigens alleen aan voor 1 persoons- en enkele dekbedden. Als je een groter dekbed of meerdere tegelijkertijd in de wasmachine stopt, dan kan de trommel (doordat de dekbedden zich volzuigen met water) zo vol komen te zitten dat de temperatuur oploopt en dan is de kans op krimp ineens wel aanwezig. 

Wat is het beste katoenen dekbed?

Er is veel keuze als het gaat om katoenen dekbedden en soms zie je door de bomen het bos niet meer. En eerlijk is eerlijk, er is niet één beste dekbed. Dit geldt voor zowel katoen als voor alle andere soorten dekbedden, want het is maar net wat het beste bij jou en jouw slaap situatie past.

Schommelt de temperatuur in je slaapkamer het gehele jaar door tussen de 15 en 20 graden? Kies dan voor een all year dekbed. Dit is een enkel dekbed met een vulgewicht wat zo is afgestemd dat je het hele jaar rond onder dit dekbed kunt slapen. 

Heb je een slaapkamer die in de zomer flink warm kan worden en in de winter ijzig koud? Kies dan voor een 4 seizoenen dekbed.  Dit is een dubbel dekbed.

Het bestaat uit een zomerdekbed en een all year dekbed wat samen aanvoelt als een winterdekbed. Het mooie hiervan is dat je ze kunt loskoppelen en je voor elk seizoen een passend dekbed hebt.

We geven je graag van katoen

En dan hebben we het nog niet eens over katoenen beddengoed, want ook dat is een genot voor je slaapkamer. Maar daar komen we in een volgende blog op terug.

Percale katoen, satijn katoen of flanel katoen, het biedt allemaal een andere slaap ervaring en voorziet elk in een bijpassende wens. Flanel katoen is bijvoorbeeld heerlijk zacht, lekker warm en heeft een grote vochtopname, terwijl satijn katoen juist erg soepel is en een prachtige luxe glans heeft.

Dus ook hier geldt, zoveel mensen, zoveel wensen en zoveel katoen wat daarbij past. Wij zijn er in ieder geval over uit, of het nu als vulling voor je dekbed is, of als beddengoed: we geven je graag van katoen!