Slapen bij volle maan

Slaap je slechter bij volle maan?

Elke 4 à 5 weken is er een moment dat ik maar lastig in slaap kom. Tot een tijdje geleden had ik geen idee waarom. Totdat ik een vriendin hoorde zeggen dat ze 'weer tijdens de volle maan niet ik slaap kon komen’. Toen begon ik bij mezelf een patroon te herkennen. Elke nacht tijdens volle maan kan ik maar niet stoppen met draaien. Ik ben erover in gesprek gegaan met mijn omgeving en verbazingwekkend genoeg was dit voor veel mensen herkenbaar. Maar hoe komt dit toch?

Wat weten we over de maan?

De grootste invloed die de maan heeft is die van het bepalen van de getijdenwerking. De maan trekt namelijk water naar zich toe waardoor eb en vloed wordt bepaald. Of de maan daarom ook invloed heeft op andere dingen zoals bijvoorbeeld mensen is niet wetenschappelijk bewezen.

Maar wat voor onderzoek is er dan gedaan?

Er is in 2013 onderzoek gedaan door een groep Zwitserse wetenschappers die er per toeval achter kwamen dat volle maan wel degelijk iets doet met mensen. Ze deden onderzoek naar mensen hun slaappatroon, maar kwamen er later achter dat ze de resultaten konden vergelijken met de maankalender. Uit onderzoek was gebleken dat mensen tijdens een volle maan minder melatonine aanmaken. Dit is een stofje wat ervoor zorgt dat mensen moe worden. Ook blijkt uit dit onderzoek dat mensen 5 minuten later in slaap vallen.

Een veel gehoorde uitspraak is: "Tijdens volle maan is het ook veel lichter buiten. Dit zal vast ook invloed hebben." Maar niets is minder waar. In 2014 is er namelijk een ander onderzoek gedaan waarbij Zweedse wetenschappers proefpersonen in een ruimte lieten slapen zonder ramen. Hierdoor zou het licht van buiten dus geen invloed kunnen hebben. Uit dit onderzoek is gebleken dat tijdens de nacht van een volle maan mensen gemiddeld 20 minuten korter slapen.

Conclusie

Slapen mensen daadwerkelijk slechter bij volle maan? Dit is lastig te zeggen. Er zijn namelijk ook onderzoeken gedaan die de bevindingen van de wetenschappers ontkrachten. Wanneer je social media bekijkt zijn er veel mensen juist wel weer overtuigd dat het slechter slapen te wijten is aan de volle maan. Zou het dan tussen de oren zitten? Wil je het zekere voor het onzekere nemen, bestel dan ons zijden slaapmasker, dan slaap je zonder twijfel in totale duisternis. Ik ben enorm benieuwd naar jullie ervaringen. Slaap jij slechter bij volle maan? Laat het weten in de comments!