beste houding bij rugpijn

We komen allemaal wel een keer op dat punt...

Het punt dat je niet lekker en uitgerust wakker wordt (als je geluk hebt blijft het bij een enkele keer). Dat kan natuurlijk te maken hebben met enige nachtelijke escapades. Maar helaas komt het vaker voor dat rug- en nekklachten de boosdoener hiervan zijn.


Het beste matras voor rug- en nekklachten

Om rugklachten en nekklachten te voorkomen is het heel belangrijk dat je slaapt op een matras wat je lichaam een goede ondersteuning geeft. Wanneer je al klachten hebt dan is dit net zo van belang, want je wilt immers niet dat het erger wordt. Wat voor jou het beste matras is, is natuurlijk niet zo 1, 2, 3 te zeggen. Want elk lichaam heeft behoefte aan een andere ondersteuning. Om te kunnen bepalen welk matras voor jou het beste is kijken we eerst naar je slaaphouding.

Slaapmaatje Wat voor slaper ben je?

Ben je een rugslaper, een zijslaper of ben je een buikslaper? Val je in de laatste categorie, dan hebben we niet heel goed nieuws voor je. Want op de buik slapen is zeker niet een ideale houding voor je rug en wervelkolom. De wervelkolom moet in een rechte lijn liggen. En als je op je buik ligt dan is dat eigenlijk nooit het geval. Hierdoor krijgt je onderrug het flink te verduren. We adviseren buikslapers dan ook om de slaaphouding te veranderen, maar we weten ook hoe lastig dit kan zijn.

Wat hier goed bij kan helpen is een slaapmaatje. Mocht je nou toch een fervent buikslaper zijn en blijven, dan adviseren we een wat harder matras met een open kern welke goed ademend is.

 

Wat is de beste houding om te slapen?

De wervelkolom van rugslapers en zijslapers hebben het iets minder zwaar te verduren. Maar nog steeds is een goede ondersteuning erg belangrijk. De beste slaaphouding is die waarin de nek en de rug in een neutrale stand staan. Als je er een wedstrijdje van maakt dan kunnen we de zijliggers feliciteren, want de zijligging is in principe het beste. Tenzij je naar voren rolt en gaat liggen in de gedraaide zijligging, dit is juist weer niet gunstig voor je rug. Ook hebben zijslapers het qua mogelijkheden een stukje makkelijker. Elk type matras is in principe geschikt voor je, maar hou wel rekening met de stevigheid, want als je teveel wegzakt in het matras kan de ruimte tussen je hoofd en schouders te groot worden en daarmee spanning op je nek veroorzaken. Is dit het geval? Dan adviseren we een nieuw hoofdkussen, deze ruimte wordt dan weer perfect opgevuld.

beste slaaphouding

Is slapen op je rug goed?

Tot slot de rugslapers. Voor deze plafond kijkers is het belangrijk dat de S vorm die je lichaam van nature heeft juist in de nacht ondersteund wordt. Om ook je onderrug goede ondersteuning te geven kun je kiezen voor verschillende matrassen. Goede opties zijn het pocketveringmatras en een koudschuimmatras. Beide matrassen geven perfecte ondersteuning en comfort en zijn in allerlei hardheden te koop. 

Hoe kan je het beste slapen met rugpijn?

Over wat de beste slaaphouding is, zijn desondanks veel meningen. De een zegt dat de rugligging het beste is en een ander zegt weer dat op je zij slapen het beste is. Uiteindelijk maakt het niet veel uit wat de beste houding is, want je voorkeurshouding veranderen is niet iets wat je zomaar doet en wat waarschijnlijk zelfs voor velen onmogelijk is. Dus moet je kijken naar wat jouw voorkeurshouding is en dat als uitgangspunt nemen. Dan komt het punt dat je een kritische blik moet werpen op je huidige matras en hoofdkussen. Wanneer die aan vervanging toe zijn, doe jezelf dan echt een plezier en koop een nieuw matras dat je lichaam de ondersteuning biedt dat het ó zo hard nodig heeft. Want als een matras of een hoofdkussen zijn langste tijd heeft gehad (ga bij een matras uit van ongeveer 10 jaar en bij een kussen circa 5 jaar), dan heeft dat echt invloed op de kwaliteit van je slaap.

Matrair luchtmatras

Pocketvering en het luchtmatras

Bij rug- en nekklachten zou de focus in ieder geval moeten liggen op de ondersteunende kwaliteiten van het matras. We willen daarom hier nog even twee matrassen droppen. Allereerst een pocketvering matras. Wat een pocketvering matras kenmerkt is de hoge mate van ondersteuning en ventilerende eigenschappen. Dit komt vooral door de open structuur van het materiaal. Zo slaap je echt op een heerlijk fris matras! Ten tweede is daar het Matrair luchtmatras.

Dit orthopedische matras biedt je werkelijk alle randvoorwaarden voor een goede nachtrust. Het matras is voorzien van een luchtkern en je kunt zelf met een afstandsbediening deze luchtkern harder en zachter maken. Zo heb je altijd precies de juiste afstelling en de perfecte ondersteuning voor je lichaam.

Wat te doen tegen woelen?

Ben je nou een woelwater? We gebruiken dit woord graag, want voor ons was dit tot voor kort nog een onbekende term en nu de nieuwe favoriet. Een woelwater is iemand die niet stil kan liggen en de hele nacht woelt, draait en beweeglijk is. Ben jij dit, dan adviseren we je als eerste om af en toe eens een cadeautje voor je partner te kopen, want dit zou wel eens tot irritatie kunnen leiden. We willen je uiteraard graag adviseren, maar a. dit is heel lastig omdat je continu van houding wisselt. En b. het woelen heeft eigenlijk altijd een oorzaak. Een veel gehoorde oorzaak is stress. Door spanning en stress liggen we onrustig en kunnen we geen comfortabele houding vinden. 

Ontspannen voor het slapen

Probeer daarom de reden van de spanning aan te pakken. Leg bijvoorbeeld een half uur voordat je naar bed gaat je smartphone aan de kant, dit helpt om makkelijker te ontspannen. Ook zijn er talloze slaapoefeningen die zeker de moeite van het proberen waard zijn. Een hele eenvoudige, maar minstens zo effectieve oefening is je concentreren op je ademhaling. Neem een ontspannen houding aan. We adviseren je om op je rug te gaan liggen, dit kan gewoon in bed. Sluit je ogen en adem in en uit door je neus. Adem 4 seconden in, hou je adem even vast en adem dan 6 tot 8 seconden weer uit en vervolgens hou je je adem nog even vast alvorens je weer start met de inademing. Als je dit een tijdje doet dan zal je hartslag flink omlaag gaan en dat maakt dat spanning afneemt en er meer ontspanning voor terug komt.



We lijken maar niet uitgepraat te raken over matrassen en slaaphoudingen. Eerlijk is eerlijk, we hebben er nog maar een fractie over verteld. Want een goed matras is essentieel, maar een hoofdkussen minstens zo. Wat bijvoorbeeld voor een zijslaper een goed kussen is, hoeft helemaal niet goed te zijn voor een rugslaper. Dus voordat we helemaal niet meer te stoppen zijn zeggen we voor nu: To be continued.