Waarom jij wol wilt!

Wol wordt al jaren en jaren...

...gebruikt om onder te slapen. Vroeger met wollen dekens. En in de loop der jaren heeft vooral het wollen dekbed enorm aan populariteit gewonnen. Dat snappen wij helemaal. Wol is namelijk een fantastische vulling! Met wol heb je het nooit koud én krijg je het nooit te warm. Wol reinigt zichzelf én het ligt lekker zwaar op je.

wol
Waarom een wollen dekbed?

Wol heeft zich door de jaren heen bewezen als een enorm veelzijdig materiaal. Het wordt gebruikt voor kleding, dekens, hoofdkussens, onderdekens en zoals eerder gezegd ook voor dekbedden. Dat veel mensen automatisch neigen naar een wollen dekbed begrijpen wij maar al te goed.

De kwaliteit van de wol is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de lanoline in de wol. Lanoline is een ander woord voor wolvet. Wolvet voelt een beetje aan als was. Dit beschermt de vacht van het schaap tegen de weersinvloeden. Lanoline maakt wol zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend. En wat minstens zo belangrijk is, lanoline zorgt ervoor dat wol niet gaat kriebelen en prikken. Wol gaat namelijk ‘prikken’ wanneer het uitdroogt.

wol niet wassen

Hoe moet je een wollen dekbed wassen?

Deze vraag krijgen wij vrij vaak gesteld. Daar kunnen we heel kort en krachtig over zijn. Een wollen dekbed kun je niet wassen. Wanneer je wol wast, was je namelijk de lanoline uit de wol. Dan wordt de wol alsnog droog en gaat het kriebelen en prikken op de huid. Wasbaar wol lijkt een uitkomst, echter we raden het altijd af. Wasbare wol heeft een veel kortere levensduur door de veel lagere kwaliteit van de wol. De lanoline laag geeft wol echt zijn kwaliteit.

Wat kost een wollen dekbed om te stomen?”, is dan de vraag die we met regelmaat gesteld krijgen. Gemiddeld (dit verschilt natuurlijk wel per stomerij) ligt dit voor een 2-persoons dekbed (met 2 delen in het geval van een 4 seizoenen dekbed) op €50,-.


Hier kun je natuurlijk ook hele leuke andere dingen van doen. Maar als je je bedenkt dat je op deze manier je wollen dekbed toch kunt opfrissen wanneer het nodig is. En dat het bijdraagt aan de levensduur van je wollen dekbed, is dit voor een kwaliteitsdekbed zoals het Texels Classic DeLuxe dekbed zeker de moeite waard.

 

Texels schapenwol
Welk wollen dekbed is het beste?

Er zijn vele soorten wol. (Texels) schapenwol, lamswol, Merino wol, Kasjmier en Alpaca wol. Dit is een greep uit de wolsoorten uit ons assortiment. Vooral schapenwol, lamswol en merinowol lenen zich uitermate goed voor vullingen van dekbedden en hoofdkussens. Elke wolsoort heeft zijn eigen eigenschappen en daarom is er ook niet één wolsoort uit te lichten die het beste is.

Waar wij liever de focus naar verleggen is het type dekbed. Elk dekbed heeft namelijk zijn eigen warmteklasse. Er zijn in totaal 4 warmteklasses. Warmteklasse 1 is de dikste variant. Dit wordt ook wel het winterdeel genoemd. Warmteklasse 2 en 3 zijn het all year en het voor-/najaarsdekbed. En tot slot warmteklasse 4, dit is het zomerdekbed en de dunste van alle dekbedden. Je kunt natuurlijk voor elk seizoen het bijbehorende dekbed aanschaffen, maar dat jaagt je ineens flink op kosten.

Daarom adviseren wij altijd een 4 seizoenen dekbed. Dit dekbed bestaat uit 2 delen. Een zomerdeel (warmteklasse 4) en voor-/najaarsdeel (warmteklasse 3), deze kun je in de winter aan elkaar koppelen. Zo krijg je tezamen alsnog een heerlijk warm winterdekbed. Op deze manier heb je maximale keuzevrijheid en slaap je in de zomer lekker koel en in hartje winter heerlijk warm.

wol opfrissen in de vorst
Wanneer wollen dekbed vervangen?

Een dekbed heeft een gemiddelde levensduur van 10 jaar. Om zo lang mogelijk van je wollen dekbed te genieten adviseren we om je dekbed ‘s ochtends lekker open te slaan zodat je dekbed en je matras beide even lekker kunnen doorluchten.

Wil je nou je wollen dekbed of je wollen onderdeken echt even opfrissen, sla deze tip dan even op. Als het vriest en ‘s ochtends de wereld bedekt is met een laagje vorst. Leg dan je dekbed of onderdeken even in de knisperende witte vorst. Een uurtje is al genoeg. Je dekbed wordt dan wel een beetje nat, maar dat is helemaal niet erg. Haal na een uurtje de deken naar binnen en hang het de rest van de dag binnen te drogen. ‘s Avonds is de deken weer droog en heerlijk opgefrist. We verzekeren je dat je gaat slapen als een roosje.



Tot slot nog even dit

Natuurlijk heeft je nieuwe wollen dekbed, wanneer je het thuis ontvangt een lichte schapengeur. Dit is eigenlijk altijd het geval, dit komt door de eerder genoemde lanoline. Die veroorzaakt deze geur. De één vindt het heerlijk rustiek en landelijk, de ander ruikt niets en nog weer een ander wordt er beduidend minder blij van. Voor de minder enthousiasten onder ons adviseren we in dat geval het dekbed even uit te hangen. Doordat de deken in een plastic tas is verpakt en vervoerd blijft de lucht hangen. Wanneer je het dekbed uithangt verdwijnt de lucht snel genoeg. Maar eerlijk is eerlijk, wol is wol en hoe beter het dekbed, hoe groter de kans op een licht schapenluchtje.

Heb je je zinnen gezet op een wollen dekbed, wollen hoofdkussen of wollen onderdeken, maar heb je toch nog een vraag? Bel ons, mail ons of start een chat met één van onze medewerkers. We helpen je graag!