De 5 leukste kinderboeken voor het slapen gaan

Voorlezen voor het slapen gaan.

Het is bij ons thuis hét moment dat we de dag afsluiten en met z’n allen op het grote bed van papa en mama samen een boekje lezen. Een vast ritme is voor veel kinderen erg fijn en de behoefte aan zo’n laatste moment is vaak erg groot. Mama’s herkenbare en verwarmende stem die je van de drukke dag naar een nieuwe nacht leidt.

Elk kind heeft zijn eigen voorkeur voor wat betreft boeken. In Nederland zijn bijna alle boeken van Annie M.G. Schmidt favoriet, Jip en Janneke bijvoorbeeld is bijna in elk huishouden wel te vinden. Een relatief nieuwe publiekslieveling is Jochem Myjer met zijn boek ‘De Gorgels’, binnen een mum van tijd is dit boek en zijn opvolgers opgedoken in elke boeken-top-10 en wat onze kinderen betreft, geheel terecht.

Mocht je nog tips willen voor leuke boeken voor het slapen-gaan-ritueel, dan zijn deze speciaal voor jou. Of wellicht leuk om weg te geven als verjaardagscadeau of kraamcadeau.

Naar bed met Nijntje


Naar bed met Nijntje - Dick Bruna (0-3 jaar)

We kennen Nijntje allemaal, ze is ons lievelings konijn. Ze beleeft allerlei avonturen. In ‘Naar bed met Nijntje’ neemt Nijntje ons mee in haar avondritueel. Eten, pyjama aan, tanden poetsen en een boekje lezen. Net als je kindje. Een herkenbaar verhaal voor de allerkleinsten.

 

 

 

 

Weltrusten, kleine beer

 

 

Weltrusten, kleine beer - Martin Waddell (vanaf 3 jaar)

Dit kinderboek is een echte klassieker. Het verhaal spreekt vooral jonge kinderen erg aan. Het gaat over kleine beer die niet kan slapen en bang is voor het donker. Grote beer brengt daarom allemaal lichtjes voor hem mee zodat kleine beer niet meer bang hoeft te zijn. Met prachtige illustraties en herkenbaar voor alle kindjes die het ook een beetje spannend vinden in het donker.

 

 

 

 

Allemaal onzin

 

 

Allemaal onzin - Paul van Loon (5-8 jaar)

Paul van Loon staat bekend om zijn spannende verhalen, maar ook om zijn fantastisch fantasierijke verhalen. Voor de jongere kinderen zijn de verhalen wat minder spannend en juist vol humor en fantasie. Vladimir heeft de hoofdrol in ‘Allemaal onzin’. Hij hoort elke avond geritsel. Pssst, klinkt het en dan komt er een mannetje tevoorschijn, niet groter dan een colaflesje. Hij neemt Vladimir mee naar Het Land Achter Het Behang. Een fantastisch verhaal voor kindjes vanaf 5 jaar.

 

 

 

 

De wolf komt echt niet

 

 

De wolf komt echt niet - Myriam Ouyessad (3-12 jaar)

Ook in ‘De wolf komt echt niet’ is de hoofdrol voor een konijn. Het is een ingenieus prentenboek waarbij de illustraties iets anders vertellen dan de tekst. Mama konijn vertelt allemaal redenen waarom de wolf echt niet komt, maar konijn wil nog steeds niet gaan slapen. Ondertussen zie je aan de andere kant van de pagina’s hoe de wolf elke keer de regels aan z’n laars lapt. Dat maakt het verhaal extra spannend om te lezen. Het boek maakt een verrassende wending. Kinderen kunnen dus met een gerust hart gaan slapen. Een super leuk boek om samen de dag mee af te sluiten.

 

 

 

 

Slaapboek

 

 

Slaapboek - Dr. Suess (6-9 jaar)

Het slaapboek van Dr. Suess is in ons huis favoriet. Het boek is helemaal op rijm en leest daardoor heel fijn voor. In het boek begint Jan Jaap met gapen en voor je het week gaapt en slaapt iedereen, want niets is natuurlijk zo aanstekelijk als gapen. Met dit boek gaan jij en je kinderen gegarandeerd meegapen en is de oversteek naar dromenland zo gemaakt. Het boek heeft de o zo kenmerkende illustraties van Dr. Suess en is genot om te lezen voor jong én oud.

 

 

 

Tip! Steun de lokale boekhandel en koop je boek daar. Wil je toch het gemak van online shoppen bestel je boek dan bij Boekhandel van der Velde.