verhaaltje-voorlezen-kind

Gezelligheid, slaapfeestjes, uitslapen en lekker lang licht buiten. Dit moet wel zomervakantie zijn!

Maar aan elk feestje komt een eind. Zo ook aan het langer opblijven. Het is (bijna) weer tijd voor school en je kinderen moeten weer vroeg opstaan. Alleen dit zit vast niet meer in hun systeem na al die gezellige avondjes. Het is daarom slim om kinderen alvast een beetje in het juiste ritme te krijgen voordat school begint! Maar hoe doe je dat?

Babysteps

Je kunt er voor kiezen om het in kleine stapjes aan te pakken. Een kind gaat vaak niet uit zichzelf vroeger op bed wanneer het al een aantal avonden heeft mogen opblijven. Door elke avond steeds iets vroeger op bed te gaan zal je kind hier amper iets van doorhebben. Hierdoor zit je snel genoeg weer op de gewenste bedtijd. Ook is het belangrijk om elke ochtend je kind iets eerder wakker te maken. Zo wordt de stap om vroeg op te staan een stuk kleiner en minder lastig!

Wat is een goede routine?

Net als volwassenen hebben ook kinderen veel baat bij routine. Wanneer je elke avond hetzelfde ritme aanhoudt: wassen, tandenpoetsen, verhaaltje voorlezen etc. weet een kind meteen waar hij of zij aan toe is. Zo wordt het duidelijk dat het tijd is om naar bed te gaan. Dit biedt rust en regelmaat en dit draagt bij aan een goede nachtrust.

Zorg voor een donkere omgeving

Tijdens de zomermaanden is het veel langer licht buiten. Voor kinderen kan het gek voelen om te gaan slapen wanneer het nog licht is en er misschien ook nog wel kinderen buitenspelen. Zorg er daarom voor dat de slaapkamer donker is. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. verduisterende gordijnen. Hierdoor zal een kind eerder en makkelijker in slaap vallen en ook doorslapen.

Het roer om

Is de babysteps methode niks voor jou? Dan kun je er ook voor kiezen om het roer ineens om te gooien. Dit kun je doen door de reguliere bedtijd weer strak aan te houden zonder kleine stapjes. Ook hierbij wordt wel geadviseerd om een kind in ieder geval 2 dagen te laten wennen aan de normale bedtijd. Ook de juiste slaapuitrusting, het juiste kussen, dekbed of beddengoed is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Wanneer een kind het te warm of te koud heeft kan dat voor een verstoorde nachtrust zorgen. Dat hebben volwassenen tenslotte ook.

Vragen? Wij voorzien je graag van persoonlijk advies. Of neem een kijkje op onze website.