Hoe bewaar je je beddengoed?

De herinneringen van de vakantie staan nog op ons netvlies gebrand.

Het mooie weer, of juist niet. De vrienden die zijn gemaakt. En die ene witte wijn kunnen we in de verte nog proeven. En dan komt de orde van de dag. De vakantie is voorbij. De caravan kan weer naar de stalling, het chalet heeft weer een grote schoonmaak gehad of de tent is weer afgeborsteld en ingepakt naar zolder gebracht.

Naast werk en school wat weer begint, ligt er ook een berg was te wachten. Wanneer dat is weggewerkt, dan kijken de dekbedden en de kussens je nog smekend aan wanneer het hún tijd is. Om weer opgefrist te worden. Dekbedden, kussens en beddengoed hebben allemaal hun eigen manier van wassen. Als je wilt weten hoe je jouw dekbed het beste kunt opfrissen of reinigen, lees dan onze blog over het wassen van dekbedden.

Wanneer alles dan weer fris gewassen is komt het moment van opruimen. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot. Om je hiermee op weg te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:


Hoe bewaar je een dekbed?

Dekbedden (en ook hoofdkussens) lenen zich er goed voor om vacuüm te verpakken. Door een dekbed vacuüm te verpakken en op te ruimen bespaar je veel ruimte. Het kan wel tot de helft aan ruimte opleveren. Ook bij het gebruik van een 4 seizoenen dekbed kun je zo het deel wat je niet gebruikt gemakkelijk en snel opruimen. Hier zijn speciale opbergers voor te koop, zowel online als bij de bekende warenhuizen. Wanneer je het uit de vacuüm tas haalt, leg of hang je dekbed dan even een dagje uit. Zo heeft het de tijd en ruimte om weer op volle dikte te komen.

 

Hoe houd ik mijn dekbedden uit elkaar?

Jij en je partner gebruiken een dekbed en je kinderen natuurlijk ook. Om dit makkelijk uit elkaar te houden en terug te vinden in de kast kun je een kofferlabel met naam aan de bewaartas hangen. Zo heb je snel het dekbed te pakken welke je zoekt. Ook kun je hier de afmeting van een dekbed op schrijven. Zo heb je meteen het juiste dekbed weer teruggevonden.

 

Waar kan ik mijn dekbed in bewaren?

Gebruik geen volledig plastic bewaartas voor je dekbedden. Als je een plastic tas gebruikt is de kans op schimmel vele malen groter. We adviseren ook altijd om je dekbedden en beddengoed op een droge plaats op te ruimen. Op vochtige plekken heeft schimmel veel meer kans om zich te ontwikkelen. Hier vind je onze dekbed bewaartassen, voorzien van een luchtdoorlatende stof zodat je dekbed goed geventileerd en daarmee fris blijft. 

 

Nooit meer een kussensloop kwijt!

Het bijbehorende beddengoed kun je gemakkelijk per set en stofvrij opbergen. Leg hiervoor een kussensloop aan de kant. Vouw het hoeslaken, het dekbedovertrek, eventueel een laken en de andere kussensloop (bij een 2 persoons maat) op. Doe dit stapeltje vervolgens in de kussensloop die je apart hebt gelegd. Zo ben je nooit meer op zoek naar het juiste dekbedovertrek bij het juiste hoeslaken en is de kans op een kussensloop kwijtraken nihil.


lavendel houdt je beddengoed fris

Hoe laat ik mijn beddengoed fris ruiken?

Het lijkt heel ouderwets, iets wat alleen oma vroeger deed, maar niets is minder waar. Om je beddengoed fris te houden kun je in de kast of in de doos lavendelzakjes leggen. Dit behoudt de frisse geur. Lavendel werkt ook tegen motten. Ook de geur van laurier, cederhout, kamfer of vlierbloesem houdt de mot op afstand. Je kunt hier zelf geurzakjes voor maken. Amberblokjes zijn tegenwoordig ook veel te vinden, deze geven een fijne geur af en je beddengoed blijft heerlijk ruiken zolang het opgeborgen is.

 

Met deze tips kun je volgend jaar in een handomdraai je dekbedden, hoofdkussens en beddengoed weer klaar hebben liggen voor de volgende vakantie. Bon voyage!