Snurken
Snurken symptomen, oorzaak en oplossen?
Snurken, 3 op de 4 mensen doen het! Zo nu en dan, zachtjes óf zodanig luidt dat het een serieus slaapstoornis is geworden. Snurken is een ruw, brommend of sissend geluid. Het snurk geluid ontstaat doordat de luchtwegen vernauwd zijn, waardoor de lucht er met een zekere snelheid doorheen stroomt en zachte weefsels in de keelholte, zoals het zachte gehemelte en de huig, gaan trillen.
Hoewel het vaak als iets vervelends of komisch wordt afgedaan, is chronisch snurken niet altijd zo onschuldig als het lijkt. In sommige gevallen is het zelfs een waarschuwing van het lichaam dat er meer aan de hand is. Snurken kan daarnaast een enorme impact hebben op uw nachtrust en die van uw partner. Of u nu zelf snurkt of naast iemand ligt die de hele nacht ligt te ronken, het verstoort de slaapkwaliteit en kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en zelfs gezondheidsproblemen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om snurken te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. Of u nu op zoek bent naar een simpel hulpmiddel zoals neusstrips, of juist iets structurelers zoals een speciaal anti-snurkkussen, wij helpen u op weg naar een stillere en betere nachtrust. Lees hieronder verder voor meer informatie over snurken, snurken oorzaak en snurken oplossen..
-
Pagina
-
Pagina
Wat is de oorzaak van snurken en wat zijn de oplossingen?
Snurken ontstaat wanneer de luchtwegen (gedeeltelijk) geblokkeerd raken tijdens het slapen. Hierdoor gaat de ingeademde lucht met meer kracht door de keel, wat trillingen veroorzaakt van het zachte weefsel in de keelholte. Die trillingen zorgen voor het kenmerkende snurkgeluid.
Als snurken regelmatig voorkomt, is het belangrijk om te weten dat er wél iets aan te doen is. De oplossing hangt af van de oorzaak, uw slaaphouding, levensstijl én hoe ernstig het snurken is. Sommige mensen vinden baat bij een simpele aanpassing in hun routine, terwijl anderen gebaat zijn bij een medisch hulpmiddel. Er zijn verschillende oorzaken en oplossingen voor snurken, maar vaak is het een combinatie van factoren:
Rugslapen
Slapen op uw rug zorgt ervoor dat de tong naar achteren zakt, wat de luchtweg (gedeeltelijk) kan blokkeren. Dit is misschien wel de meest voorkomende oorzaak van snurken die eenvoudig te verhelpen is met bijvoorbeeld een anti-snurkkussen.
Het veranderen van de slaaphouding is een van de eenvoudigste manieren om snurken te verminderen. Door de rugligging te voorkomen, zult u in de meeste gevallen aanzienlijk minder snurken. Gebruik een speciaal anti-snurkkussen dat uw lichaam ondersteunt in een zijligging en voorkomt dat u terugrolt op uw rug.
De bedoeling van een anti-snurkkussen is namelijk om het zo ‘oncomfortabel’ te maken dat een rugligging niet meer prettig ligt, waardoor u op uw zij gaat liggen. Mensen die gebruik maken van een regulier kussen en last hebben van snurken in een rugligging, vallen vaak wel in slaap in een zijligging, maar draaien ‘s nachts onbewust toch op hun rug.
Overgewicht
Overtollig vet rondom de hals en keelholte zorgt voor extra druk op de luchtwegen, waardoor snurken sneller optreedt, vooral wanneer u op uw rug slaapt.
U kunt dit oplossen door te werken aan een gezond gewicht. Overgewicht, met name vetopslag rond de nek en keel, vergroot de kans op snurken aanzienlijk. Het verkleinen van dit overtollige weefsel zorgt voor ruimere luchtwegen en minder trillingen in de keel. Gezond(er) eten, regelmatig bewegen en voldoende slaap (ook dit helpt bij afvallen) kunnen echt verschil maken bij het verminderen van snurken.
Leeftijd
Naarmate u ouder wordt, verslappen de spieren in uw keel, wat het risico op snurken vergroot, zelfs als u nog nooit eerder last heeft gehad van snurken.
Slaaproutine
Een onregelmatig slaapritme of chronisch slaaptekort zorgt ervoor dat u soms dieper en zwaarder slaapt, wat snurken kan verergeren. Om dit te voorkomen kunt u het beste op vaste tijden naar bed gaan. Probeer daarnaast uw slaaproutine zo in te delen dat u tussen de 7 en 9 uur per nacht slaapt. Om goed en rustig in slaap te vallen is het aanbevolen om een uur voordat u gaat slapen, schermen en fel licht te vermijden. Wanneer u nog wel gebruik maakt van schermen met blauw licht, gebruik dan een blauw-licht filter die de kleuren warmer maakt.
Alcoholgebruik en slaapmiddelen
Alcohol en sommige slaapmiddelen verslappen de spieren in uw keel, wat snurken kan verergeren. Dit effect is vaak het sterkst in de eerste uren van de nacht, wanneer de werking van de alcohol nog het hoogst is. Vooral als u vlak voor bedtijd drinkt, is de kans op snurken groot. Wanneer u wel alcohol nuttigt, vermijd dan het gebruik 3 tot 4 uren voordat u gaat slapen.
Slaapmiddelen die snurken versterken, zijn vaak medicatie of middelen die de spieren verslappen. De middelen ontspannen uw spieren zodanig dat uw keel meer dichtzakt tijdens het slapen. Gebruik slaapmedicatie alleen in overleg met een arts.
Verkoudheid, allergieën of verstopte neus
Mensen met een nauwe keel, vergrote amandelen, een laaghangend gehemelte of een langwerpige huig hebben meer kans om te snurken. Ook een scheef neustussenschot kan bijdragen aan snurkgeluiden.
Bij een verstopte neus ademt u sneller door uw mond, wat het risico op snurken vergroot. Ook zwellingen in de neusholtes kunnen zorgen voor vernauwde luchtwegen.
Heeft u last van een verstopte neus door allergieën, verkoudheid of een scheef neustussenschot? Dan kunt u last krijgen van neus-gerelateerd snurken. Als oplossing kunt u neusstrips gebruiken. Deze trekken de neusvleugels iets open voor betere luchtstroom. Verder kunt u zoutsprays of stoominhalatie proberen om de neus vrij te maken. Wanneer dit niet helpt of u last heeft van chronische klachten, overweeg dan een afspraak bij de KNO-arts.
Probeer een anti-snurkbeugel of tongstabilisator
Een anti-snurkbeugel, ook wel mandibulair repositie-apparaat (MRA) genoemd, houdt de onderkaak iets naar voren, waardoor de luchtweg open blijft.
Tongstabilisatoren houden de tong op zijn plaats, zodat deze de keel niet blokkeert. Deze beugels zijn effectief bij mensen die mild tot matig snurken (en soms bij slaapapneu). Er zijn ook mogelijkheden voor op maat gemaakte en universele beugels.
Gebruik technologie en apps
Er zijn apps die snurkgeluiden opnemen, analyseren en zelfs feedback geven over uw slaappatroon. Zo krijgt u inzicht in de ernst van het snurken en het effect van bepaalde aanpassingen. Dit is vooral een uitkomst wanneer u alleen slaapt en u daardoor niet altijd bewust bent van snurkgewoontes. Combineer daarom een snurk-app met een anti-snurkhulpmiddel om uw vooruitgang te monitoren en uw slaapcomfort te verbeteren.
Wanneer naar de huisarts?
Blijft het snurken aanhouden ondanks veranderingen in leefstijl en gebruik van hulpmiddelen? Wordt u overdag vaak moe of heeft u concentratieproblemen? Dan is het mogelijk dat u last heeft van slaapapneu. Raadpleeg dan uw huisarts, aangezien slaapapneu serieuze gevolgen kan hebben voor uw gezondheid. U kunt een slaaponderzoek laten uitvoeren om dit uit te sluiten of te bevestigen. De behandeling hiervan is medisch en kan bestaan uit CPAP-therapie, beugels of soms een operatie.
Zoals u mogelijk al heeft gelezen, is de beste oplossing tegen snurken afhankelijk van de oorzaak. Heeft u vooral last bij rugslapen, kies dan voor een kussen. Is uw neus het probleem? Dan kunnen neusstrips mogelijk een oplossing bieden. Bij structurele klachten is het aan te raden om een specialist te raadplegen.
Hoe kan ik snurken stoppen?
Snurken stoppen klinkt als een droom voor veel mensen, zeker als het al jaren speelt. Toch zijn er concrete en effectieve stappen die u kunt nemen om snurken blijvend te verminderen of zelfs volledig te laten verdwijnen. De sleutel zit in een combinatie van inzicht in de oorzaak, het gebruiken van het juiste hulpmiddel, en het aanpassen van uw gewoontes. We nemen u stap voor stap mee in wat u kunt doen om écht van snurken af te komen.
Achterhaal de oorzaak van uw snurken
Niet elk snurkgeluid ontstaat op dezelfde manier. Snurkt u vooral bij verkoudheid? Of juist als u op uw rug ligt? Door eerst te achterhalen wat uw snurken veroorzaakt, kunt u veel gerichter werken aan een oplossing.
De vaakst voorkomende oorzaken van snurken zijn:
- Een slechte slaaphouding, voornamelijk rugligging
- Overgewicht of een dikke nek/keel
- Verslapping van keelspieren (alcohol, slaapmiddelen, ouderdom)
- Verstopte neus of allergieën
- Anatomische factoren (lange huig, scheef neustussenschot, vergrote amandelen)
Een handige manier om zelfstandig te onderzoeken of u mogelijk last heeft van een van deze oorzaken, is om een snurk-app te gebruiken, om te ontdekken wanneer en hoe vaak u snurkt en of bepaalde nachten erger zijn dan andere.
Pas uw leefstijl en slaapomgeving aan
Soms zit de oplossing in kleine aanpassingen rondom uw leefstijl en/of slaapomgeving. Dit zijn dingen die u kunt proberen om mild of matig snurken te verhelpen:
- Vermijd alcohol in de avond
- Zorg voor een vast slaapschema
- Kies een goed hoofdkussen, of probeer een anti-snurkkussen
- Gebruik bij neusverstopping een zoutoplossing
- Stoom uw neus voor het slapengaan
- Leer uzelf aan om op uw zij te slapen en op uw zij te blijven.
Gebruik een gericht hulpmiddel tegen snurken
Wanneer u weet wat het snurken bij u veroorzaakt, kunt u kijken naar gerichte producten die mogelijk de oplossing voor u kunnen bieden. Belangrijk om te vermelden, is dat niet ieder hulpmiddel voor iedereen werkt. Soms is het nodig om verschillende hulpmiddelen te gebruiken om erachter te komen wat goed werkt voor u.
✔ Hulpmiddel
Anti-snurk kussen
Neusstrips
Snurkbeugel (MRA)
Tongstabilisator
Slaaptraining/ -apps
✔ Werking
Voorkomt rugligging en ondersteunt zijslapen
Openen de neusvleugels, verbeteren luchtstroom
Houdt de onderkaak naar voren voor een vrijere luchtweg
Voorkomt dat de tong naar achteren zakt
Geven inzicht en herinneren aan zijligging
✔ Voor wie geschikt?
Rugslaper, mensen met milde klachten
Snurken door verstopte neus of allergie
Matig snurken, ook bij lichte slaapapneu
Mensen die snurken door tongpositie
Iedereen die slaapgedrag in kaart wil brengen
Raadpleeg een arts als het snurken aanhoudt
Als u alle stappen heeft gevolgd, maar het snurken blijft hevig aanwezig, is het verstandig om een arts te raadplegen. Snurken kán een symptoom zijn van een slaapstoornis zoals Obstructieve Slaapapneu (OSA). Symptomen die kunnen wijzen op OSA zijn:
- Luid snurken met ademstops
- Overmatige vermoeidheid overdag
- Wakker schrikken met ademnood
- Concentratieproblemen
- Een slaaponderzoek kan aantonen of u last hebt van apneu en of verdere behandeling nodig is (zoals CPAP, een aangepaste beugel of operatie).
Helpen neusstrips tegen snurken?
Neusstrips, u heeft ze vast wel eens gezien of misschien zelfs geprobeerd. Neusstrips zijn flexibele pleisters die u aanbrengt over de neusbrug. Ze trekken de neusvleugels iets omhoog, waardoor de neusgaten wijder open gaan staan. Hierdoor kan er meer lucht via de neus naar binnen, wat de noodzaak tot mondademhaling vermindert. Mondademhaling is één van de hoofdoorzaken van snurken. We gaan langs bij wat neusstrips precies doen, voor wie ze geschikt zijn en wat u wel of juist niet mag verwachten van neusstrips.
Wanneer werken neusstrips tegen snurken?
Neusstrips werken vooral als snurken veroorzaakt wordt door neusverstopping of een nauwe neusdoorgang. Ze kunnen vooral effectief zijn in situaties zoals:
- Verkoudheid of hooikoorts
- Allergieën die de neus blokkeren
- Een scheef neustussenschot (deviatie)
- Bij een kleine neusdoorgang van nature
- Tijdens zwangerschap, door zwelling van slijmvliezen
Er zijn studies die laten zien dat neusstrips de ademweerstand door de neus tot wel 30% kunnen verlagen.
Wanneer werken neusstrips niet (of minder) tegen snurken?
Hoewel neusstrips snurkers kunnen helpen, zijn ze minder effectief bij snurken dat ontstaat in de keel en luchtwegen, oftewel de meest voorkomende oorzaak van snurken:
- Verslapte tong- en keelspieren
- Overgewicht of dikke nekomvang
- Slaapapneu (OSAS)
- Rugslapen
- Alcoholgebruik
In deze gevallen ligt de oorzaak niet in de neus, maar dieper in de luchtweg. Neusstrips kunnen dan hooguit iets verlichten, maar lossen het snurken vrijwel nooit op.
Alternatieven voor neusstrips bij neusverstopping
Het kan natuurlijk zijn dat u het niet prettig vindt om een neusstrip, wat fungeert als pleister, op uw neus te plakken. Er zijn dan ook andere opties om het effect van een neusstrip na te bootsen. Denk hierbij dan aan:
- Neusdilatoren: kleine inzetstukjes in de neusgaten
- Zoutoplossing sprays om uw neus vrij te maken
- Anti-allergie medicatie voor hooikoorts, indien u hier last van hebt.
- Stoominhalatie of een warme douche voor het slapengaan
Neusstrips zijn betaalbaar, makkelijk in gebruik en geven veel snurkers direct verlichting. Ze zijn vooral aan te raden wanneer u snurkt door een verstopte neus of nauwe doorgang. Bij keel- of tong gerelateerd snurken is er echter een andere aanpak nodig, zoals een snurkbeugel, een anti-snurk kussen of een verandering in uw slaaphouding.
Anti-snurk producten, wat heb ik nodig?
Er zijn geen producten die voor iedereen de oplossing zijn. De juiste aanpak hangt altijd af van de oorzaak van het snurken, uw slaaphouding, lichamelijke kenmerken en persoonlijke voorkeur. Om u te helpen een goede keuze te maken, hebben we de meest gebruikte anti-snurk producten voor u vergeleken. We kijken naar de werking, voordelen, voor wie het product geschikt is en wat de beperkingen zijn van de producten.
Neusstrips
Neusstrips openen de neusvleugels lichtjes waardoor de lucht beter door de neus kan stromen. Dit voorkomt mondademhaling, wat vaak de oorzaak is van snurken. De voordelen van neusstrips zijn dat ze goedkoop zijn, makkelijk te gebruiken en ze geven vaak direct resultaat. Dit maakt neusstrips ook ideaal voor een eerste poging om snurken te stoppen. Neusstrips zijn geschikt voor mensen die snurken door een verstopte neus, allergieën of verkoudheid. Ze zijn echter niet effectief bij snurken dat veroorzaakt wordt door keel- of tongproblemen, wat in vrijwel alle gevallen de oorzaak is.
Neusdilatator
Een neusdilatator is een klein, flexibel inzetstukje dat u in uw neusgaten plaatst om deze van binnenuit open te houden. De voordelen van neusdilatoren zijn dat ze herbruikbaar zijn, subtiel en effectiever dan neusstrips bij structurele neusvernauwing. Neusdilatoren zijn geschikt voor mensen met een smalle neusdoorgang of lichte chronische neusverstopping. Bij neusdilatoren is het echter wel zo dat het dragen even wennen kan zijn, zeker in het begin.
Maar is dat écht de oplossing?
Neusstrips en neusdilatoren zijn hulpmiddelen, omdat ze laagdrempelig zijn en snel verlichting kunnen geven. Ze werken door de neusgaten te openen, waardoor de luchtstroom via de neus verbetert en mondademhaling, een bekende veroorzaker van snurken, wordt verminderd.
Maar in de praktijk zijn deze producten zelden dé oplossing voor chronisch of storend snurken. Dat komt omdat de meeste snurkgeluiden ontstaan in de keel door verslapte spieren, een naar achter zakkende tong of trillende weke delen in de luchtwegen. De neus speelt dan slechts een bijrol.
Daarom zien we neusstrips en neusdilatoren vooral als een probeersel: een eerste stap als u denkt dat neusverstopping (bijvoorbeeld door allergie of verkoudheid) de boosdoener is. Werkt het niet of nauwelijks? Dan is het direct tijd om dieper te kijken naar:
- Uw slaaphouding: Op je rug slapen vergroot de kans op snurken aanzienlijk. Een anti-snurkkussen kan hierbij uitkomst bieden.
- De oorzaak van uw snurken: Denk aan overgewicht, alcoholgebruik, roken of verslapte spieren in de keel.
- Uw lichamelijke kenmerken: Sommige mensen hebben van nature een nauwere luchtweg of een lage spierspanning tijdens de slaap.
Pas als u de échte oorzaak kent, kunt u een oplossing kiezen die écht effect heeft. Of dat nu een anti-snurk kussen, een tongstabilisator, een aanpassing in uw levensstijl, of een herziening met betrekking tot uw bed is.
Kortom, neusstrips en -dilatoren zijn toegankelijk en makkelijk om mee te beginnen, maar verwacht hiervan geen wonderen. Snurken vraagt meestal om een bredere en bewustere aanpak.
Tip! Slaap Apps en trackers
Slaap Apps en Trackers analyseren snurkgeluiden, slaappatronen en ademhaling. Ze helpen u om inzicht te krijgen in wanneer en waarom u snurkt. Slaapapps zijn makkelijk in gebruik, geven bewustwording en helpen bij het meten van effectiviteit van andere oplossingen. Ze zijn dan ook geschikt voor iedereen die snurkt en zijn/haar slaappatroon beter wil begrijpen. Het biedt dan ook niet direct een oplossing, maar werkt als een ondersteunend hulpmiddel.
Snurkbeugel (MRA)
Een mandibulair repositie-apparaat (MRA) duwt de onderkaak licht naar voren om de luchtweg vrij te houden. Hierdoor kan, ongeacht de slaaphouding, de tong niet meer naar achter vallen en blijft de luchtweg vrij. MRA’s zijn wetenschappelijk bewezen effectief bij veel vormen van snurken én lichte slaapapneu. Een MRA kan helpen voor mensen bij wie snurken ontstaat door verslapping van de tong- of kaakspieren. Het grootste probleem/nadeel van een MRA is dat ze oncomfortabel zijn om te dragen en onnatuurlijk aanvoelen. Daarnaast is een op maat gemaakte beugel prijziger.
Tongstabilisator
Dit is een siliconen hulpmiddel dat de tong op zijn plaats houdt en voorkomt dat deze naar achteren zakt tijdens de slaap, wat daarmee een vergelijkbare werking heeft als een snurkbeugel. Een tongstabilisator is een alternatief voor mensen die geen beugel willen of kunnen dragen en helpt vooral voor mensen bij wie de tong de luchtweg blokkeert tijdens het slapen. Net als bij een MRA is het nadeel van een tongstabilisator dat niet iedereen het prettig vindt om te dragen en dat het zeker wennen is.
Anti-snurk kussen
Dit kussen stimuleert een zijwaartse slaaphouding en voorkomt dat u op uw rug rolt, een veelvoorkomende snurkhouding. De voordelen van een anti-snurk kussen, is dat het kussen comfortabel, gebruiksvriendelijk en een natuurlijke manier is om snurken te verminderen. Anti-snurk kussens zijn uitstekend geschikt voor rugslapers of mensen die mild snurken zonder medische oorzaak. Anti-snurkkussens zijn minder effectief bij ernstig snurken of snurken veroorzaakt door tong/keelproblemen.
Anti-snurk band (positietrainer)
Een anti-snurk band, vaak gedragen rond de borst of buik, registreert wanneer u op uw rug ligt en geeft dan een subtiel trilsignaal. Dit signaal is net genoeg om u onbewust van houding te laten veranderen, zonder dat u wakker wordt. Door rugligging te vermijden, wordt de kans op snurken in de meeste gevallen sterk verminderd. Door de actieve correctie zonder geluid of ongemak, leren gebruikers automatisch om op hun zij te blijven liggen. Dit maakt het geschikt voor langdurig gebruik, ook bij lichte slaapapneu. Vooral mensen die snurken in rugligging (positioneel snurken) en voor bij wie alleen een anti-snurk niet voldoende is, kan een anti-snurk band dé oplossing zijn. Een anti-snurk band is minder effectief als snurken ook in zijligging optreedt en is daarnaast niet bedoeld als vervanging voor medische therapieën bij ernstige slaapapneu.
CPAP-apparaat
Dit medisch apparaat blaast lucht met lichte druk via een masker in de luchtwegen om deze open te houden. Een CPAP is een machine die onder de medische hulpmiddelen valt en niet bedoeld is voor incidenteel snurken. Een CPAP machine is zeer effectief bij mensen met (ernstige) slaapapneu, wat de levenskwaliteit sterk kan verbeteren. Een CPAP-machine is geschikt en beschikbaar voor mensen bij wie snurken gepaard gaat met ademstops of bij wie slaapapneu is vastgesteld. Alleen geschikt bij medische indicatie, aangezien het gebruik aanpassing en discipline vraagt.
U bent niet de enige die worstelt met snurken
75% van de mensen snurken. Toch wordt er vaak op snurken neergekeken als iets kleins, een ongemakje tijdens de nacht, maar het kan een grote impact hebben op uw energie, uw relatie of zelfs uw gezondheid. Of u nu zelf wakker wordt van uw eigen gesnurk, of een partner hebt die elke nacht naar stilte verlangt: u bent zeker niet alleen!
Gelukkig is er vandaag de dag veel kennis, en zijn er talloze oplossingen die écht kunnen helpen. Van kleine aanpassingen in uw slaaphouding tot innovatieve hulpmiddelen of medisch onderbouwde behandelingen: elke stap kan een verschil maken.
Wat belangrijk is, is dat u weet waar uw snurken vandaan komt. Alleen dan kunt u een oplossing vinden die past bij uw lichaam, uw slaap en uw leven. We helpen u daar graag bij, met eerlijke informatie, duidelijke adviezen en een zorgvuldig samengesteld aanbod.
Laat u inspireren door onze tips en producten.