Migraine
Wat is Migraine?
Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. Migraine komt veel voor: ongeveer 1 op de 10 mensen heeft er last van. De aanvallen kunnen op alle leeftijden beginnen; ook kinderen kunnen migraine hebben. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren.
Symptomen van migraine
Een migraineaanval komt doordat er iets mis gaat in het zenuwstelsel. Eerst vernauwen de bloedvaten in het hoofd en daarna zetten ze sterk uit. Deze vaatverwijding zorgt voor de hoofdpijn. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. De meeste mensen hebben tussen de aanvallen door geen hoofdpijn.
Migraine of Aura Migraine
Migraine heeft twee hoofdvormen: migraine met aura en migraine zonder aura. Iemand met migraine met aura krijgt tijdens de aanval neurologische verschijnselen. Hij ziet bijvoorbeeld lichtflitsen of zwarte vlekken voor zijn ogen. Migraine zonder aura komt het meest voor.
Migraine oog
Oogmigraine, ook wel oculaire migraine genoemd, is een vorm van migraine waarbij tijdelijke visuele verstoringen optreden, zoals vlekken, flitsen of wazig zicht, meestal in één oog. Een oogmigraine-aanval komt vaak snel en plotseling op en duurt meestal zo'n vijf tot dertig minuten. Het duurt in elk geval niet langer dan een uur. Daarna verdwijnen de klachten weer. Oogmigraine kan een voorbode zijn van een gewone migraine aanval, maar dat hoeft niet.
vestibulaire migraine
Vestibulaire migraine is een vorm van migraine waarbij aanvallen van draaiduizeligheid optreden, vaak in combinatie met andere migraineverschijnselen zoals hoofdpijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Deze duizeligheidsaanvallen kunnen enkele minuten tot wel enkele dagen duren. Deze aanvallen gaan al dan niet gepaard met hoofdpijn.
Migraine oorzaak
Net als bij migrainehoofdpijn, is ook van vestibulaire migraine grotendeels onbekend hoe het ontstaat. De prikkels en omstandigheden die migraine kunnen uitlokken, lokken meestal ook vestibulaire migraine uit. Daarnaast kan het zien van drukke bewegende beelden (bijvoorbeeld druk verkeer, snelle beelden op televisie, drukte in de supermarkt, drukke patronen op een muur, etc.) ook vestibulaire migraine triggeren.
Migraine aanval
Stress is toch wel één van de meest voorkomende triggers van een migraineaanval. Een migraineaanval ontstaat vaak niet op het moment dat u stress heeft, maar juist zodra u weer ontspant. Stress lokt dus geen migraine uit, maar het is juist de verandering in het stressniveau die triggert. Om ervoor te zorgen dat u stressniveau onder controle blijft, kunt u bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen tijdens stressvolle situaties. Maar ook yoga of meditatie kunnen helpen om stress te verminderen.
Voor veel vrouwen zijn hormonale veranderingen een belangrijke trigger voor migraine. Dit komt voornamelijk door schommelingen in het oestrogeenniveau. Denk aan menstruatie, zwangerschap of de overgang. Maar ook de anticonceptiepil of hormonale medicijnen kunnen een trigger zijn voor migraine.
Ook over bepaalde voedingsproducten (o.a. alcohol, cafeïne en drugs) wordt gezegd dat ze een migraineaanval kunnen triggeren. Heeft u het idee dat u van bepaalde voeding migraine krijgt? Noteer dan na iedere migraineaanval wat u daarvoor hebt gegeten en gedronken.
Een verstoorde slaapcyclus kan ook zeer zeker een trigger zijn. Tijdens de slaap vernieuwt en herstelt alle delen van het lichaam, dus ook uw hersenen. Een onregelmatige slaap kan een trigger zijn voor uw migraine. Probeer zoveel mogelijk prikkels te vermijden voordat u gaat slapen. denk daarbij dan aan tv-kijken en scrollen op uw telefoon. Streef naar minstens zeven tot acht uur slaap en probeer iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan.
Harde geluiden, sterke geuren en fel, flikkerend licht kan ook migraine triggeren. Tijdens een migraineaanval zullen ze in ieder geval de symptomen verergeren.Tijdens een aanval is het belangrijk om rust te nemen en prikkels te vermijden. Zorg voor een rustige, donkere omgeving om de symptomen te verminderen. Als een aanval eenmaal is begonnen is er geen behandeling om het te stoppen. Draag bijvoorbeeld oortjes of een noise cancelling koptelefoon, zodat harde geluiden gedempt worden. Of zet een zonnebril op tegen het felle buitenlicht.
Triggert plotselinge weersveranderingen bij u ook migraine? Houd dan het weerbericht in de gaten. Krijgt u bijvoorbeeld last van migraine bij heet weer? Blijf dan binnen waar het koel is en probeer goed te drinken om uw vochtbalans op pijl te houden.
Wat helpt tegen Migraine?
Helaas helpt met migraine maar weinig. Een donkere kamer, stilte en veel slapen. Voor de erge hoofdpijn en de druk op de ogen is een verkoelend slaapmasker voor velen en verlichting. Een white noise machine kan juist helpen om de omgevingsgeluiden te neutraliseren, dan wel om met een ontspannend muziekje uw stress level naar beneden te krijgen.
-
Pagina
-
Pagina