Wat is het beste hoofdkussen?

Ik durf het bijna niet toe te geven.

Vooral niet omdat ik word omgeven door bed-, dekbed- en kussen liefhebbers en kenners. Maar als ik heel eerlijk ben, dan moet ik toch toegeven dat ik jaren en jaren lang op hetzelfde hoofdkussen heb geslapen, eentje die ik nog van mijn oma heb gekregen (uit haar logeerkamer). Je snapt misschien dat ik mij niet heel erg populair maakte bij mijn collega’s. Mijn antwoord: “Maar ik kan er gewoon geen afstand van doen” en “Wat moet ik dán?”, kon niet rekenen op bijval. En binnen no time vlogen de tips en de aanbevelingen door het kantoor.

De zoektocht naar het juiste hoofdkussen, weet ik nu ook uit ervaring, is niet iets wat bij iedereen zomaar klaar is. Veel vragen die we krijgen gaan over de slaaphouding, ondersteuning en ook specifiek over nek- en schouderklachten. Er zijn ontelbaar veel kussens en de één is voor jou meer geschikt dan een andere. Maar wat maakt nu het verschil en wanneer weet je of je het juiste hoofdkussen gevonden hebt.

Hoofdkussens

 


Wat voor soort kussen heb ik nodig?

Hét juiste of hét beste kussen is er niet. Er is namelijk niet 1 hoofdkussen geschikt voor alle 17,28 miljoen (we zijn nu september 2021) inwoners van Nederland. Elk lichaam is anders gebouwd en heeft zijn eigen ondersteuning nodig. We kijken er in gesprek altijd eerst naar of iemand een rug-, zij- of buikslaper is. Aan de hand daarvan kun je al een goede selectie maken.

Daarna komt het type materiaal van het kussen, want ook hierin is veel variatie. Wol, dons, Tencel, bamboe, zijde, kapok, katoen, latex, schuim en synthetisch: dit zijn de meest voorkomende materialen voor de vulling en de tijk (de tijk is de stof eromheen, de hoes).

 

 

 

Slapen met het beste kussen

Welke kussens zijn er?

Er zijn dus ontelbaar veel soorten en maten hoofdkussens. Naast het verschil in materiaal is ook de afmeting een overweging waard. Normaalgesproken hebben de hoofdkussens in Nederland de maat 60 x 70 cm. Dit zie je eigenlijk ook altijd bij kussenslopen (behorend bij het dekbedovertrek) terug. Maar het bekende neksteun kussen, het Silvana Support kussen is er ook in 50 x 70 cm. Deze optie wordt ook aangeboden voor mensen die iets langer zijn en met een iets korter kussen meer slaapruimte hebben voor de rest van hun lichaam. Latex kussens hebben vaak ook andere afmetingen, dit om dezelfde reden.

Ook is er verschil in de vorm. Het puntkussen kent iedereen wel, daarvan lopen de punten naar elkaar toe, waarmee het dikste deel van het kussen in het midden zit. Een ‘traditioneel’ puntkussen is erg geschikt voor buikslapers, maar eigenlijk is het puntkussen geschikt voor iedereen. Er zijn ook de zogenoemde boxkussens. Die heeft overal dezelfde dikte en geeft daarmee voor de nek en schouderpartij meer ondersteuning. Een boxkussen is dan ook erg geschikt voor zijslapers en behoudt langer zijn vorm.

 

Wat is een goed kussen voor zijslapers?

Zijslapers, de naam zegt het al, brengen het grootste gedeelte van de nacht door op hun zij. Er zit veel ruimte tussen het hoofd en het matras, en om je schouders en nek goed te ondersteunen moet die ruimte opgevuld worden. Kussens die hiervoor geschikt zijn, zijn boxkussens, neksteunkussens en kussen met een vulling van latex, wol en traagschuim.

Het neksteun kussen van Silvana is het waard om even apart te benoemen. Het Silvana Support kussen is namelijk super geschikt voor zijslapers. Dit kussen bestaat al jaren, wordt aanbevolen door veel fysiotherapeuten en heeft zijn sporen verdiend als het gaat om ondersteuning voor je nek en schouders. Dit kussen is in 6 verschillende varianten beschikbaar, van heerlijk zacht tot perfect hard, zodat er voor elke behoefte en elke wens een kussen is.

Silvana Support kussen

 

 

Wat is het beste kussen bij nek- en schouderklachten

Als je echt last hebt van nek- en schouderklachten is een ergonomisch, vormvast kussen vaak de oplossing. Hoofdkussens gemaakt van latex zijn vormvast en blijven daardoor altijd perfect in model en behoudt daarmee dus z’n ondersteuning gedurende de nacht. Het Fysioform talalay latex hoofdkussen is mij van verschillende kanten aangeraden, dus die aanbeveling doe ik dan ook hier. Dit talalay latex kussen geeft een enorm goede ondersteuning, is van een duurzaam materiaal, je kunt er jaren mee (niet zo lang als ik heb gedaan, maar toch zeker gemiddeld een jaar of 5). En als het gaat om comfort: het kussen is lekker koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter.

 

 

 

Het onderhoud van een hoofdkussen

Tot slot, het onderhoud. Een molton lijkt voor best veel een wat ouderwets concept. Maar zo’n katoenen molton is zowel praktisch als hygiënisch. Je kussen gaat echt veel langer mee en het neemt bijvoorbeeld de transpiratie op zodat het kussen een stuk schoner blijft. Voor wat betreft het wassen, daar kunnen we nog een hele aparte blog over schrijven, het ene kussen is namelijk wel wasbaar, het andere niet en datzelfde geldt voor de droger. Dus houdt het waslabel gewoon aan, dan zit je altijd goed. 

Welk kussen ik heb gekozen, dat is beroepsgeheim ;) Maar ik kan je wel vertellen dat ik dit inderdaad echt 10 jaar eerder had moeten doen. Van je collega’s moet je het dus echt hebben.