Slapend kind

Je kind wordt ’s nachts wakker en komt 'lekker' bij jou in bed liggen. 

Voor vele ouders zal dit herkenbaar zijn. De één vindt dit geen probleem en zelfs wel knus en gezellig. Een ander vraagt zich op zijn beurt af of het misschien tijd wordt dat zijn kind in zijn eigen bed gaat slapen? Maar wat is nou goed om te doen? Daar heeft eigenlijk niemand het juiste antwoord op. Ook zijn wereldwijd de meningen hierover erg verdeeld.

Nadelen van het slapen met je kind

Eventuele gevaren zijn natuurlijk erg afhankelijk van de leeftijd van je kind. Bij kinderen vanaf 2 jaar is er eigenlijk niet meer te spreken van een ‘gevaar’. Daarom is het volgende gebaseerd op het slapen met een baby. Eén van de grootste gevaren is dat slapen met een baby tot verstikking kan leiden. Een bed waar ouders op slapen is niet gemaakt voor een baby. Het zachte matras en de grote kussens kunnen ervoor zorgen dat een baby klem komt te liggen, met het ergst denkbare tot gevolg.  

Er is niets zo belangrijk voor de mens als een goede nachtrust. Dat is voor elk mens het geval, maar voor een jonge ouder nog veel meer. Je dagen zijn gevuld met flesjes, luiers, hapjes, stapjes, opletten en beschikbaar zijn. Voor velen is het een prachtige tijd, maar ook een tijd die veel energie slurpt. Wanneer jij je kindje in zijn eigen bedje laat slapen heb jij echt even de tijd om bij te komen van de afgelopen dag en op te laden voor de volgende.  

Voordelen

Veel ouders zien het samen slapen met hun kind als een manier om de band te versterken. Zowel de vader als moeder is dichtbij de baby en hoort, ruikt en ziet de baby veel. Door zoveel tijd met elkaar door te brengen weet je sneller wat je baby nodig heeft. Onderzoek toont overigens aan dat kinderen die met hun ouders slapen beter met intimiteit om kunnen gaan.  

Naast dat het de hechting bevordert is het ook makkelijk. Vrouwen die borstvoeding geven ervaren dat het makkelijker is om dit te doen vanuit bed, zodat ze een ontspannen houding hebben. Bovendien kunnen ze de baby dan meteen naast zich neerleggen, in een co-sleeper bijvoorbeeld, zodat ze beide weer snel in slaap kunnen vallen. 

Maar wat nu?

Zoals eerder benoemd zijn de meningen hierover flink verdeeld. Het is dus vooral belangrijk om te doen wat voor jou goed voelt. Denk je dat door het samen slapen je aan eigen slaap flink tekort komt? Of denk je dat je kindje niet zonder jou kan slapen? Dan is het misschien een idee om met het zelfstandig slapen aan de gang te gaan. Niet alleen kan het helpen met je eigen nachtrust. Het kan er ook voor zorgen dat je kindje zichzelf weet te kalmeren in de nacht.  

Wat hiermee kan helpen is natuurlijk de juiste slaapuitrusting. Wanneer een kind een lekker bed heeft zal hij minder snel wakker worden. 

 

Kind in bed

 

Maar wat sluit er nu aan bij de slaapbehoefte van uw kind?

Daar hebben wij over nagedacht. Kinderen zijn over het algemeen erg actief. Daarom zullen ze het ook sneller warm hebben en soms ook klam zijn. Wanneer ze op of onder beddengoed liggen wat dit niet goed kan reguleren kan dit ervoor zorgen dat ze vaker wakker worden. Wij hebben zelf gemerkt dat een bamboe dekbed het erg goed doet bij kinderen. Dit dekbed is 100% natuurlijk, warmte regulerend en neemt 40% meer vocht op dan katoen. En nog een erg groot pluspunt is dat bamboe dekbedden gewassen kunnen worden! Vele ouders zijn je al voorgegaan: 

“Sinds m’n kleine onder dit dekbed ligt wordt hij helemaal niet meer klam wakker.”  

“M’n dochter werd ’s nachts vaak wakker, warm en zweterig. Nu met dit bamboe dekbed niet meer. En toen ze laatst een ongelukje had was het een kwestie van een wasje draaien en alles was weer fris. Zo fijn!”