beddengoed voor elk seizoen

Ik slaap fantastisch...

...onder mijn satijn katoenen dekbedovertrek. In de zomer is dit heerlijk koel en stap ik altijd in een lekker fris bed. Maar nu de nachten weer kouder worden loop ik al rillend door mijn slaapkamer. Als ik dan onder mijn satijnen dekbedovertrek kruip dan trekt als vanzelf het kippenvel omhoog en bibber ik onder de dekens (niet zo) vrolijk verder.

Maar daar is een oplossing voor! Namelijk een flanellen dekbedovertrek. Als ik (een regelrechte koukleum moet je weten) onder mijn flanellen dekbedovertrek kruip, dan voelt het alsof ik in een zacht en weelderig universum belandt. Mijn gehele lichaam ontspant zich direct en ik val al snel in een heerlijke slaap.

Het juiste beddengoed kan veel doen voor je nachtrust. Niet alleen een ‘koudere of warmere’ stofsoort, maar ook het gewicht of souplesse en de vochtregulatie is van invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Om je op weg te helpen wat elk materiaal voor je kan doen hebben wij dit even voor je op een rijtje gezet.

Beddengoed katoen
Katoen, altijd een goede keus

Katoen is de meest voorkomende stofsoort die wordt gebruikt voor beddengoed. Dat begrijpen wij heel goed, omdat katoen bijvoorbeeld erg goed vocht opneemt en je daarom ‘s nachts niet klam wakker wordt. Ook is katoen heel vriendelijk voor je huid en bovendien goed wasbaar. Dit maakt katoenen beddengoed al met al heel veelzijdig en daarmee zeer welkom in de slaapkamer, het gehele jaar door.

Percal, percale of perkal

Percal katoen (ook wel geschreven als percale katoen en perkal katoen) is ook 100% katoen, maar percal is een meer soepele variant van ‘normaal’ katoen.


Percal katoen heeft namelijk een hoger aantal draden. Voordat katoen percal genoemd mag worden moet het een threadcount hebben van minstens 200. Dit zegt vooral dat de stof stevig is, mooi glad, zacht, niet glimt en wel heel fijn soepel is. Ook percal katoenen beddengoed biedt het hele jaar rond een heerlijke slaapbeleving.

Satijn katoen
Satijn katoen of gewoon satijn?

Satijn katoen of gewoonweg satijn is nóg soepeler dan percal katoen. Het grootste verschil is dat satijn katoen naast zeer glad is, ook een hele mooie glans heeft. Dat geeft satijn katoen echt die luxe feel die je ook van bijvoorbeeld zijde verwacht. Satijn is overigens niet een heel ander soort stof, maar als iets satijn is, dan zegt dat alles over de weving van de stof. Satijn katoen is dus katoen wat een satijnweving heeft, deze speciale weving maakt satijn zo soepel en glanzend.

Satijn katoenen beddengoed is bij uitstek geschikt voor de zomermaanden, omdat satijn door zijn gladde afwerking koeler aanvoelt en nog steeds heel fijn ademend is. Ook adviseren wij satijn katoen wanneer iemand erg gevoelig is voor het ‘knisperende’ geluid wat je soms wel eens hoort bij dekbedden of beddengoed. Bij satijn katoen ben je verzekerd van een geruisloze nachtrust.

Flanel katoen, een zacht en weelderig universum

Zoals ik inmiddels uit ervaring weet is beddengoed, gemaakt van flanel katoen erg geschikt voor de winterperiode. Flanel houdt namelijk erg goed warmte vast, maar doordat flanel katoen wel bestaat uit 100% katoen blijft het goed ademend en vochtregulerend. Flanel is gemaakt van een dikke laag katoen. De oppervlakte van deze dikke laag is geruwd. Daardoor voel het enorm zacht aan. Een flanellen dekbedovertrek is dus echt een aanrader voor de winter! Desondanks is voor de zomermaanden flanel ook heerlijk zacht. Door de dikte heeft flanel een hoge vochtopname en slaapt daarmee vooral tijdens de warme zomermaanden niet klam.

Linnen beddengoed
Lekker Licht Linnen

Linnen wordt gemaakt van vlas. Dit is een van de sterkste natuurlijke vezels. Daardoor is het erg slijtvast en dus erg duurzaam. Het bijzondere van linnen is dat het naarmate het meer wordt gebruikt, steeds zachter en sterker wordt. Daarnaast is linnen een bijzonder lichte stof en heeft als groot voordeel dat het zelfs meer vocht kan opnemen dan katoen. Daarom is linnen bij uitstek geschikt voor de zomermaanden. Ook heeft linnen een zeer ventilerende werking, dit maakt dat het in de zomer heerlijk koel, licht en luchtig aanvoelt.



Zijde zacht, zijde glanzend en zijde glad

Er is bijna geen enkel materiaal wat zo tot de verbeelding spreekt als zijde. Zijde is bijzonder glanzend en glad. Doordat zijde zo glad is valt het bijzonder soepel om u heen. Wanneer je veel woelt en draait gedurende de nacht is zijde hier zeer geschikt voor. Dit voegt zich prachtig om je lijf. Zijde is bij uitstek geschikt voor de zomer, doordat het zo heerlijk koel op je lichaam aanvoelt.

Ook staat zijde bekend om de vele voordelen voor je huid en je haar. Zijden beddengoed heeft als kenmerk dat het geen vocht onttrekt aan je lichaam of haar en daarmee dus hydraterend werkt. Ook helpt zijde bij een gevoelige huid. Als je last hebt van bijvoorbeeld eczeem of psoriasis heeft zijde een hele fijne werking en is bijzonder zacht voor je huid. Voor je haar helpt zijde om het mooi glad en glanzend te houden. Zijde, vooral 100% moerbeizijde is niet heel voordelig, maar de voordelen mogen er zeker zijn!

Wasbaar Tencel
Tencel, onze favoriet!

Wij steken niet onder stoelen of banken dat wij fan nummer 1 zijn van Tencel. Zowel als vulling voor onze dekbedden als Tencel beddengoed. Tencel kan wel 150% meer vocht opnemen dan katoen. Daarbij is Tencel superzacht, erg sterk en bijzonder duurzaam. Tencel wordt veel geassocieerd met de zomerperiode door zijn vochtregulerend vermogen. Maar in alle eerlijkheid kunnen we zeggen dat Tencel het gehele jaar bijdraagt aan een ontspannen en comfortabele nachtrust.

Tencel wordt door zijn zijdezachte ‘feel’ veelal geassocieerd met zijde en die associatie begrijpen wij goed. Tencel heeft in dat opzicht zelfs bij ons een stapje voor. Tencel is een heel sterk en duurzaam materiaal en kan goed tegen een stootje of een wasje.


Tencel namelijk is zeer goed wasbaar en blijft was na was kleurvast en supermooi. Daarom adviseren wij ook bij een gevoelige huid of de voordelen voor krullend haar beddengoed van Tencel.

Koel slapen bij onrust
Koel slapen, in de zomer én de winter

Stofsoorten die wij bestempelen als koel, zoals satijn katoen, zijde en linnen zijn niet alleen voorbehouden aan de zomerperiode. Ben je nou een warme slaper, dan is satijn katoen het gehele jaar een droom om onder te slapen. Ook wanneer u last heeft van onrustige voeten of onrustige benen, biedt koel beddengoed verlichting. De koude oppervlakte biedt vaak ontspanning voor uw onrustige voeten draagt daarmee bij een fijne en ontspannen nachtrust.

100% katoen of toch ook synthetisch?

KATOEN, geen synthetisch! We adviseren onze klanten altijd om de etiketten van het beddengoed goed te checken. Met regelmaat horen wij van klanten dat er met grote letters ‘DEKBEDOVERTREK KATOEN’ op de verpakking staat, terwijl er dan op het etiket staat dat het een mix is van katoen en polyester. Synthetisch beddengoed ademt niet. Slapen onder polyester of een mix daarvan slaapt broeierig en zweterig en staat garant voor een onrustige slaap.

Beddengoed gemaakt van natuurlijke materialen kan vaak veel voor je doen. Mocht je hulp nodig hebben bij welk beddengoed het beste bij jou past, bel of mail ons gerust! Dan kijken we samen naar wat voor jou het meest perfecte hoeslaken of dekbedovertrek is.