All Year vs 4 seizoenen

Wat is het verschil

tussen een All Year dekbed en een 4 seizoenen dekbed?" " Ze zijn toch allebei voor het hele jaar?” Deze vraag krijgen we met grote regelmaat gesteld. En hoezeer dat ook kloppend lijkt, toch zit het echt anders.

De vier seizoenen die we in Nederland kennen, hebben allemaal hun eigen temperatuur. En in de zomer heb je vanzelfsprekend een minder warm dekbed nodig dan in de winter. Daarom werken we met warmteklassen, waarbij warmteklasse 4 het dunst is en warmteklasse 1 het zwaarst en daarmee het warmst.

Wat is een 4 seizoenen dekbed?

Een 4 seizoenen dekbed bestaat altijd uit 2 gekoppelde dekbedden. Namelijk een zomerdekbed en een voor- / najaars dekbed. Samen maakt het warmteklasse 1, geschikt voor die echt koude winternachten. En als je ze loskoppelt heb je een heerlijk dun dekbed voor de zomer en een lente- en herfstdeel voor wanneer het zomer dekbed te koud wordt. 

Waarom zou je dan kiezen voor een All Year dekbed?

Wanneer je slaapkamer een constante temperatuur heeft van 15 tot 20 graden heb je weinig tot geen last van de temperatuurswisselingen per seizoen. Dan heb je eigenlijk het hele jaar maar 1 dekbed nodig, niet te warm en niet te koud. Vaak is deze net iets warmer dan het voor- najaarsdeel van het 4 seizoenen dekbed, namelijk warmteklasse 2.

Een andere reden die we vaker horen om te kiezen voor een All Year dekbed is het gewicht van een winterdekbed of een gekoppeld 4 seizoenen dekbed. Deze zijn soms te zwaar voor vooral ouderen en die kiezen dan liever voor een enkel dekbed, het All Year dekbed.

Dit kan dan eventueel aangevuld worden met een bedsprei of wollen deken voor de koudere nachten of het wordt vervangen voor een luchtig laken in de zomer. 

Conclusie?

Voor maximale keuzevrijheid adviseren wij altijd een 4 seizoenen dekbed. Zo heb je voor elk seizoen, elke temperatuur een dekbed waar je heerlijk onder slaapt.

Welke 4 seizoenen dekbed?

Als je dan de keus hebt gemaakt voor een 4 seizoenen dekbed. Welke kies je dan? Want de keuze is reuze (zoals de oude reclame kreet luidt). Het materiaal van het dekbed is daarbij het belangrijkste. Wol is heerlijk zwaar en ventilerend. Dons is lekker luchtig en erg isolerend. Katoen is een echte publiekslieveling doordat het lekker zacht is en lekker om je heen valt. En kies je voor Tencel, dan geef je jezelf een fantastische slaapervaring én het is wasbaar als niets anders. 

Weet je niet welk dekbed voor jou en je situatie geschikt is, wacht niet en mail of bel ons, of stuur een whatsapp. We are here to help!