Facebook Pixel

Wollen dekbed wassen

Wollen dekbed wassen, niet doen!

Wol is een zelfreinigend vezel. De lanoline (wolvet) maakt wol vuilafstotend en antibacterieel. Dagelijks opschudden en regelmatig luchten volstaat voor goed onderhoud. Waarom niet in de wasmachine? Met elke wasbeurt spoelt u lanoline (wolvet) uit de wol, waardoor deze droog, prikkerig en stoffig wordt.

Wij adviseren elke ochtend het dekbed open te slaan, zodat het matras en dekbed goed kan luchten. Uw wollen dekbed wast zichzelf al helemaal als u deze even lekker in de ochtenddauw of mist hangt. De wolvezel gaat dan helemaal open staan en uw dekbed voelt én ruikt weer als nieuw!

Als u uw wollen dekbed toch echt zelf wilt reinigen, doe dat dan ouderwets op de hand. Het is ’n Flinke klus, maar een behoud voor uw dekbed. Dompel uw dekbed helemaal onder in een badkuip, gevuld met lauw water. Voeg geen wasmiddel toe, maar een schepje zout (baking soda). Zout onttrekt kleurstoffen, maar laat de natuurlijke vetten met rust. Na ’n uurtje badderen laat u het water weglopen, en vult u het bad nogmaals, om te spoelen. Nadat u het bad leeg heeft laten lopen het dekbed zachtjes droogdrukken (niet uitwringen!). Vervolgens laat u het dekbed liggend in de buitenlucht goed drogen, bijvoorbeeld op een droogmolen of op tuinstoelen. Doe dit echter nooit in de volle zon. Dit droogt de wol ook uit!