Facebook Pixel

Dekbedovertrek

Wanneer u online op zoek gaat naar een dekbedovertrek wordt u overspoelt met een enorme aanbod overtrekken. U vindt dekbedovertrekken in alle denkbare kleuren en net zo vele dessins. Maar hoe maakt u nu een goede keuze?

Dekbedovertrek kopen

U zou zich bij de keuze van uw dekbedovertrek niet in de eerste plaats moeten concentreren op de kleur of het dessin. Natuurlijk is het belangrijk dat het overtrek mooi past bij het interieur van uw slaapkamer. Maar belangrijker is toch echt het materiaal, de stof waar het dekbedovertrek van is gemaakt. Wanneer u slaapt doet u dat met de ogen dicht. Wat dan overblijft is het gevoel, de aanraking van de stof met uw huid. Juist om deze reden is het zo belangrijk dat de stof van uw dekbedovertrek lekker zacht en comfortabel aanvoelt.

Een dekbedovertrek is in vele uitvoeringen, stofsoorten en maten verkrijgbaar. Deze wordt speciaal Klik hier voor een toelichting op de verschillende stofsoorten en advies over hoe u de juiste afmeting van uw dekbedovertrek bepaalt.

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Dekbedovertrek stofsoorten

Katoenen dekbedovertrek

Katoen is een 100% zuiver natuurproduct. Het is de meest gebruikte en tevens ook de meest veelzijdig toegepaste textielvezel. Katoen heeft o.a. als eigenschap dat het een groot vocht absorberend vermogen heeft, uitstekend ventileert én isoleert (goed ademt) en op hoge temperatuur gewassen kan worden.

Percal katoenen dekbedovertrek

Percal katoen is de fijnste en zachtste kwaliteit katoen. Een stof mag pas percal heten wanneer er een bepaalde hoeveelheid draden per inch in verwerkt zijn. Hiervoor wordt een speciale weeftechniek gebruikt. Percal katoen en satijn katoen lijken heel veel op elkaar. Percal katoen is echter minder glad (glimt minder) dan satijn katoen. Dit is de reden waarom sommigen percal katoen boven satijn katoen verkiezen.

Zijden dekbedovertrek

Zijden dekbed overtrekken van Sichou zijn gemaakt van 100% moerbei zijde en zijn "geweven in satijn", waardoor de stof "satijn zijde" ontstaat. De satijnweving van de zijdevezel garandeert een super zacht, soepel en glad zijden dekbedovertrek. De zijden dekbedovertrekken zijn gemaakt uit één stuk stof. Er zijn geen lelijke dwarsnaden in het midden of aan beide zijkanten van de zijden bedlinnen. Een Sichou zijden dekbedovertrek is ideaal voor mensen die snel last hebben van huidirritatie een gevoelige huid en droog haar. De stof is bijzonder glad wat een kalmerende invloed op het zenuwstelsel. "Momme" is een standaard aanduiding voor de kwaliteit van zijde. De momme-waarde wordt bepaald door het gewicht van een bepaalde afmeting zijde stof. Voor zijden beddengoed geldt een momme gewicht van 12-16 als goede kwaliteit, een momme waarde van 16-19 betekent een zeer hoge kwaliteit.

Satijn katoenen dekbedovertrek

Satijn katoen is net als percal katoen een hele fijne, zachte en soepele stofsoort. Door een speciale weeftechniek kunnen de draden heel dicht op elkaar worden geweven. Bij satijn maakt men gebruik van een zogenaamde platbinding. Deze platbinding geeft de satijn zijn herkenbare luxe gladde en glanzende uitstraling. De gladheid van satijn katoen heeft ook een verkoelend effect. Naaste de zachtheid en de luxe uitstraling is dit ook een van de veel gehoorde argumenten om voor een satijn katoenen dekbedovertrek te kiezen.

Flanellen dekbedovertrek

Flanel is een textielsoort die gemaakt is van los gesponnen geruwde katoen. Dit geeft het flanel een donsachtig laagje. Hierdoor voelt een flanellen dekbedovertrek heerlijk zacht en warm aan. Bovendien neemt flanel uw lichaamswarmte snel over en is in staat deze warmte goed vast te houden. Voor de winter is een flanel dekbedovertrek ideaal. Heeft u het vaak koud in bed? Dan kunnen wij u een flanellen dekbedovertrek ook van harte aanbevelen.

Microvezel dekbedovertrek

Microvezel is een synthetische vezel. Een microvezel dekbedovertrek is goedkoop voelt zacht aan en en is goed wasbaar. Een microvezel lijkt daardoor een interessant alternatief voor een katoenen dekbedovertrek, maar niets is minder waard! Een microvezel dekbedovertrek ademt niet. U heeft het al snel té warm. Ook kan de microvezel geen vocht opnemen. U slaapt al snel klam en daardoor onrustig! Al met al voor ons voldoende reden om geen microvezel overtrekken in ons assortiment op te nemen.

Welke maat dekbedovertrek heb ik nodig?

De maten van een dekbedovertrek worden altijd weergegeven in de volgorde: breedte x lengte en in centimeters.

De breedte van uw dekbedovertrek

  • matras van 70 t/m 90 cm breed = 1-persoons dekbedovertrek van 140 cm breed.
  • matras van 120 t/m 140 cm breed = 1-persoons dekbedovertrek van 160 cm t/m 2-persoons dekbedovertrek van 200 cm breed.
  • matras van 160 t/m 180 cm breed = 2-persoons dekbedovertrek van 240 cm breed.
  • matras vanaf 200 cm breed = 2-persoons dekbedovertrek van 260 tot 270 cm breed.

Er is geen verschil tussen de maten van uw dekbed en uw dekbedovertrek. De fabrikanten zorgen ervoor dat het dekbedovertrek goed past. De dekbedden worden in de regel iets smaller gehouden en de dekbedovertrekken juist iets ruimer. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het feit dat een dekbedovertrek na het wassen altijd nog iets krimpt.

Een vaste regel is dat uw dekbedovertrek (en dus ook uw dekbed) minimaal 40 cm breder moet zijn dan uw matras. Kijk dus goed naar afmeting van uw matras (en uw dekbed) voordat u een dekbedovertrek koopt.

Een 1-persoons dekbedovertrek (t/m 160 cm breed) wordt standaard geleverd met 1 kussensloop.
Een 2-persoons dekbedovertrek (boven 160 cm breed) met 2 kussenslopen.

De lengte van uw dekbedovertrek

Bent u langer dan 1,80 m dan adviseren wij u om een dekbedovertrek (en dus ook een dekbed) te nemen dat 220 cm lang is. Bent u kleiner dan 1,80 m of slaapt u graag met de voeten bloot dan volstaat een lengte van 200 cm. Echter al ónze dekbedovertrekken passen om een dekbed van zowel 200 als ook 220 cm lang. Daarom worden bij onze dekbedovertrekken ook altijd als lengtemaat standaard 200/220 aangegeven. Onze overtrekken hebben namelijk een zogeheten dubbele doorlopende instopstrook. Dat is de opening aan het voeteneind die over de gehele breedte loopt en het mogelijk maakt om er een extra lang dekbed in te stoppen.

Wasvoorschriften voor uw dekbedovertrek

Keer voor het wassen van uw dekbedovertrek en slopen deze altijd eerst binnenstebuiten. Wast u het dekbedovertrek in de wasmachine kies dan een kreukherstellend wasprogramma. Volg verder altijd de wasvoorschriften op het waslabel! Wij adviseren vloeibare wasmiddelen te gebruiken. Dit komt uw kostbare dekbedovertrek zeker ten goede! Gebruik liever geen wasverzachter. Gebruik dan liever een beetje azijn. Een half dopje is al voldoende. Let u er wel op dat u de donkere kleuren apart wast.

Uw dekbedovertrek drogen en strijken

Direct na het beëindigen van het wasprogramma dient u uw dekbedovertrek uit de wasmachine te halen en te drogen. Laat in geen geval uw dekbedovertrek in natte toestand (in de wasmachine) liggen. Dus ook niet (in)weken en bij handwas niet stil laten staan. Denk ook aan de zogenaamde spoelstop (bij sommige wasautomaten in te stellen)! Voor easy care (weinig of niet bijstrijken)s topt u uw dekbedovertrek 5 à 10 minuten in de droger en hang het direct hierna op. Dit geeft het mooiste resultaat.

Als uw dekbedovertrek hangend gedroogd is zal in de meeste gevallen strijken nauwelijks nodig zijn. Wanneer u uw dekbedovertrek buiten droogt, laat het dan nog wel binnenstebuiten zitten om het bleken door de zon tegen te gaan. Wilt u uw dekbedovertrek geheel in de wasdroger drogen, doe dit dan op een lagere temperatuur.