menubalk

Dekbed

De keuze van een nieuw dekbed is een belangrijke aangezien een kwalitatief goed dekbed ca. 10 jaar mee gaat en u toch gemiddeld 8 uur per dag 1/3 deel van uw leven onder het dekbed zult slapen..  De keuze voor een dekbed is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De één slaapt liever onder een wollen dekbed (lekker zwaar en een gevoel van toe dekken), terwijl de ander slapen onder een donzen dekbed (licht en luchtig) prettiger vindt. Kies dan via het submenu uw dekbed naar keuze. Bent u er echter nog niet helemaal uit, lees dan hieronder verder en kies uw dekbed met behulp van onze dekbedwijzer.

Dekbed, keuzehulp

Onderstaande stappen helpen u bij het kiezen van uw dekbed:

 • Stap 1. Bepaal de vulling (wol, dons, zijde, katoen, etc..) van het dekbed
 • Stap 2. Bepaal het type (zomer, voor- en najaar, all seasons, winter, 4 seizoenen) dekbed o.b.v. de warmteklassen
 • Stap 3. Bepaal de afmeting van het dekbed

Stap 1. Bepaal de vulling van het dekbed

De verschillende dekbed vullingen verschillen dus sterk in gewicht. Een synthetisch dekbed is erg licht. Een kameelharen dekbed is daarentegen weer een stuk zwaarder. Voor ieder dekbed geldt: het moet niet te warm zijn in de zomer en juist behaaglijk warm zijn in de winter. Dit zal iedereen anders ervaren, want wat is nu precies "behaaglijk warm". Om u enigszins op weg te helpen hebben wij hieronder voor u de score op kenmerken per type dekbedvulling op een rijtje gezet:

Type vulling* Wol Dons Kameelhaar Zijde Bamboe Katoen Tencel Synthetisch
ComfortWarmte isolatie ++ ++ ++ ++ + + ++ +/-
Gevoelsgewicht - ++ - ++ + + ++ -
Soepelheid + ++ + ++ + + ++ ++
Vocht opname ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ +/-
Vocht afgifte ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ +/-
Veerkracht + ++ + ++ + + ++ +
Allergie vriendelijkheid + + + + ++ ++ + ++
Wasbaarheid -/+ + -/+ + ++ ++ ++ ++
Natuurlijk materiaal ++ ++ ++ ++ ++ ++ ++ -


++ Uitstekend + Goed +/- Voldoende -/+ Matig - Slecht

Toelichting op de verschillende dekbed vulsoorten:

Waarom een wollen dekbed?

Wol ademt, dat wil zeggen dat het s'nachts de warmte goed vasthoud en dat het 35% van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen. Wanneer de wol vocht opneemt, staat het tegelijkertijd warmte af. Een wollen dekbed zorgt voor een evenwichtige warmte-isolatie. De structuur van de wolvezel kan lucht vasthouden, vocht absorberen en het vocht vervolgens omzetten in waterdamp. Het dekbed zorgt voor warmte in de winter en verkoeling in de zomer. In wol zit lanoline, een stof die vuil afstotend is, maar de belangrijkste eigenschap van lanoline is dat het een gunstige invloed heeft op spieren en gewrichten.

Wol is het haar afkomstig van schapen, wat het een dierlijke vezel maakt. Voor een wollen dekbed wordt voornamelijk gebruik gemaakt van lamswol en scheerwol. Lamswol is wol verkregen van een lam of van een schaap die voor het eerst wordt geschoren. De wol is fijn, kort en zacht. Scheerwol is de wol wat in de jaren na de eerste scheerbeurt wordt verkregen. Bij scheerwol zitten de vezels dichter op elkaar. Zuiver scheerwol is te herkennen aan het woolmerk.

Let op!! Naast deze twee soorten wordt er in de 'goedkoper' wollen dekbedden en wollen hoofdkussens ook wel gebruik gemaakt van herwonnen wol of scheurwol. Dit is wol afkomstig van al eerder verwerkt wol. De kwaliteit van deze wol is aanzienlijk minder dan van zuiver scheerwol. Weids Wonen & Slapen staat garant voor de kwaliteit van de wol in alle dekbedden die via deze webshop worden aangeboden!!

Voordelen van een wollen dekbed zijn:

 • Wol voelt warm aan, is een goede warmte isolator.
 • Wol kan veel vocht opnemen, zonder dat het vochtig/ klam aanvoelt.
 • Wol is brandvertragend.
 • Wol heeft een goede veerkracht.
 • Wol kreukt niet tot nauwelijks.
De vezels van wol zijn stijver en veerkrachtiger dan dons en veren. Een wollen dekbed is hierdoor minder soepel en vormt zich iets minder dicht rond het lichaam. Het is ook zwaarder dan een donzen dekbed.

Onderhoud wollen dekbed

Wanneer het wollen dekbed vlekken heeft is het aan te raden deze vlekken te behandelen met groene zeep of het dekbed naar de stomerij te brengen. Wij raden ten sterkste af een wollen dekbed te slaan met de mattenklopper of te stofzuigen. Om het dekbed in goede conditie te houden volstaat het dagelijks even opschudden en regelmatig luchten. Let hierbij wel op, dat u het dekbed niet in het directe zonlicht legt. De zon bleekt de hoes en droogt de wol sterk uit. Bij normaal onderhoud zult u ongeveer 10 jaar plezier hebben van een dekbed van goede kwaliteit. Weliswaar kan uw dekbed ook daarna nog uitstekend voldoen, maar uit hygiŽnische overwegingen is het dan eigenlijk wel aan vervanging toe. De levensduur van een wollen dekbed wordt ook voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Ieder dekbed kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel.

Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw wollen dekbed online te bestellen.


Waarom een donzen dekbed?

Dons is het zachte pluizige gedeelte dat vogels hebben om hun tegen de kou te beschermen. Het dons bestaat uit duizenden kleine stukjes die een isolerende werking hebben. Transpireert u van nature veel, dan is dons ideaal voor u, want de stilstaande lucht, die zich tussen de donsvlokken bevindt, neemt vocht zeer snel op en geeft het eenvoudig weer af (vaker luchten is dan aan te raden. Opkloppen met de hand mag ook).

Zestig procent van de dekbedden bestaan uit ganzen of eendendons. In het algemeen is eendendons goedkoper dan die van ganzen. Een groot misverstand is dat ganzendons zou beter zijn dan eendendons. Wel is het zo dat het isolatievermogen van ganzendons iets hoger is dan het isolatievermogen van eendendons (bij gelijkwaardige vulkracht) De donzen pluizen van de gans zijn over het algemeen groter dan die van de eend. Dit geldt hierdoor ook voor de vulkracht en het volume van ganzendons ten opzichte van eendendons.

Door deze combinatie van factoren is ganzendons iets meer gewild (en ook duurder dan eendendons) echter, een hoogwaardige eendendons is te verkiezen boven een minder hoogwaardige ganzendons. Hoe hoger het donsaandeel (bv. 90% donsaandeel + 10% verenaandeel) hoe lichter, soepeler en comfortabeler het dekbed is.

Welk donzen dekbed past bij mij?

De vulkracht is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van dons. Een andere belangrijke indicator is het vulgewicht van het dekbed. Afzonderlijk van elkaar heeft u niet veel aan deze indicaties. Belangrijker voor u is om te weten of het dekbed warm genoeg is en toch ook weer niet te warm. Dat bepaalt uiteindelijk uw slaapcomfort.

Dit is dan ook de reden waarom wij werken met warmteklassen. Een warmteklasse is een indicatie van de isolatiewaarde gerelateerd aan een seizoen. Uw begrijpt wel dat het puur benoemen van vulkracht, onvoldoende is want de mate van isoleren is behalve van de vulkracht van het dons ook afhankelijk van het vulgewicht. Dat is een punt waar de andere webshops aan voorbij gaan en welke wij ondervangen door de warmteklasse indicator.

Onderhoud donzen dekbed

Lucht tussen dons zorgt voor isolatie van lichaamswarmte. Door het lichaamsvocht dat de mens 's nachts afstaat, wordt het dekbed na een tijdje plat, waardoor de isolerende werking afneemt. Wanneer een dons dekbed wat platter is geworden geef het dan een opknapbeurt in de droogtrommel (bij voorkeur in een koel of luchten programma). Wanneer u een tennisbal in de droogtrommel stopt, wordt uw dekbed goed geklopt. Uiteraard worden alle dons en veertjes gewassen voor het verwerkt wordt in onze dekbedden. Mocht u een donzen dekbed willen wassen dan is dit mogelijk tot 40 graden, mits u het te allen tijde kunt drogen met circulerende lucht (droogtrommel), zodat de dons opnieuw wordt opgeblazen.
Bij normaal onderhoud zult u ongeveer 10 jaar plezier hebben van een dekbed van goede kwaliteit. Weliswaar kan uw dekbed ook daarna nog prima voldoen, maar uit hygiŽnische overwegingen is het dan eigenlijk wel aan vervanging toe. De levensduur van een dekbed wordt ook voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Elk dekbed kan worden gereinigd volgens de aanwijzingen op het waslabel.

Herkomst van onze donzen dekbedden

Alle dons en veren die door onze leveranciers worden verwerkt zijn afkomstig van (voornamelijk Nederlandse) slachterijen. Dit betekent dat deze dons en veren afkomstig zijn van eenden en ganzen die voor consumptie worden gefokt, vervolgens worden geslacht en pas daarna van hun dons en veren worden ontdaan. Dons en veren zijn namelijk niet de belangrijkste producten van de eend of de gans, het gaat natuurlijk om het vlees.

Sinds mei 2000 is er Europese wetgeving die "levend pluk" verbiedt. Weids Wonen & Slapen staat volledig achter deze wetgeving en er is ons alles aan gelegen dat op de naleving hiervan internationaal scherp wordt toegezien.

Weids Wonen & Slapen kent haar leveranciers en reguleert de aanvoerstromen van de aan haar geleverde grondstoffen. Dit betekent concreet dat Weids Wonen & Slapen aan haar leveranciers aangeeft dat "levend pluk" onacceptabel is, dat herkomst van de grondstoffen moet worden vermeld en dat de grondstoffen uit verdachte landen en van verdachte bronnen niet kunnen en zullen worden geaccepteerd.

Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw donzen dekbed online te bestellen.


Waarom een Tencel dekbed?

Zacht als zijde, sterk als polyester, koel als linnen en warm als wol. 100% natuur en biologisch afbreekbaar! Tencel is gemaakt van puur natuurlijke houtcellulose, en combineert de meest gewilde en belangrijke eigenschappen van vele natuurlijke en synthetische vezels; Tencel is zo zacht als zijde, zo sterk als polyester, zo makkelijk te verzorgen als acryl, zo koel en plezierig als linnen, zo arm als wol, en veel beter vocht absorberend dan katoen. Simpelweg 'n doorbraak in vezels! De nieuwe generatie, met 'n glansrijke toekomst....
Een Tencel dekbed, hoofdkussen dekbedovertrek of hoeslakens biedt een uitermate goede bescherming tegen vocht met perfecte isolatie, ventilatie en maximaal comfort. Klik hier voor meer informatie over Tencel.

Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw Tencel dekbed online te bestellen.


Waarom een kameelharen dekbed?

Kameelhaar heeft een hoog isolatievermogen en is soepeler en lichter in gewicht dan scheerwol. Dankzij het zeer hoge vocht regulerende vermogen is het dekbed ideaal voor slapers die het snel benauwd hebben. Het dekbed kameelhaar is niet geschikt voor mensen die veel last hebben van een huisstofmijt allergie.
Kameelhaar is afkomstig van de kameel of van de dromedaris en is daarmee een dierlijke vezel. Kamelen hebben het overdag in de woestijn onder de brandende zon zeer warm, 's nachts kan het echter ijzig koud zijn. Daar is hun vacht op afgestemd. Eigenlijk heeft kameelhaar de eigenschappen die wij ook 's nachts wensen. Isolerend als het koud is en luchtig als het warmer is.

Let op!! Om de hoge prijs enigszins te drukken, wordt in de 'goedkopere kameelharen dekbedden veel vermengd met andere wol soorten. Als slaapspecialist onderstrepen wij de kwaliteit en comfort van onze producten!

Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw kameelharen dekbed online te bestellen.


Waarom een kasjmier wollen dekbed?

Kasjmier, is 14 maal fijner dan lamswol. Een kasjmier dekbed is daardoor zachter en soepeler dan een wollen dekbed. De kasjmier wol isoleert in alle seizoenen. In de winter geeft het warmte in de zomer koelte. Het zorgt voor een optimale ventilatie en kan perfect vocht opnemen. Het kasjmier dekbed is een bijzonder luchtig en licht dekbed, vergelijkbaar met het gevoel van een donzen dekbed.

Kasjmier is een van de meest exclusieve natuurvezels. Het is afkomstig van de kasjmier geit die leeft in onherbergzame streken onder extreme leefomstandigheden zoals o.a. de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De geiten beschermen zichzelf tegen deze kou met 2 vachten (dit geeft kasjmier specifieke eigenschappen), de buitenste laag bestaat uit grof haar en hieronder zit een wollige laag, dit is de kasjmier! De fijnste kasjmier komt van de onderbuik en de keel van de geit en een mindere kwaliteit komt van de poten en de rug van de geit. Langere vezels van het buik- en keel gebied leveren bijzonder zachte wol op.

Let op!! Goede Kasjmier is schaars en dit komt tot uiting in de prijs. De laatste jaren neemt de vraag naar kasjmier enorm toe en dit komt de kwaliteit niet altijd ten goede. Soms verwerkt men de goedkope kasjmier met kunststoffen, zijde, viscose of schapenwol om de prijs te drukken! Als slaapspecialist onderstrepen wij de kwaliteit en comfort van onze kasjmier producten!

Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw kasjmier wollen dekbed online te bestellen.


Waarom een Zijden dekbed?

Zijde is 100% natuurlijk, zijde heeft een absorptie vermogen van zoín 30% van haar eigen gewicht en de zijde heeft als bijzondere eigenschap dat het de geabsorbeerde vochtigheid onmiddellijk weer af geeft aan de lucht. De temperatuursverschillen van het lichaam wordt door de zijde opgevangen en een aangenaam warmte evenwicht komt ongestoord tot stand.
Zijde is afkomstig van de cocon van de rups van een zijdevlinder en daarmee een dierlijke vezel.

Een bijzonder prettig eigenschap van een zijden dekbed is het feit dat het geen stof aantrekt of af geeft en Ďongedierteí niet graag in zijde vertoeft. Een 100% zijden dekbed is daarmee hypo-allergeen en bestand tegen huisstofmijt.

Voordelen van een zijden dekbed zijn:

 • Zijde is elastisch, waardoor er niet gemakkelijk kreukels in de stof ontstaan
 • Zijde is glanzend
 • Zijde is soepel, licht en fijn
 • Zijde neemt snel en veel vocht op

Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw zijden dekbed online te bestellen.


Waarom een Katoenen dekbed?

Katoen is een 100% natuurproduct! Katoen is een natuurlijke vezel die afkomstig is van de katoenplant en is de meest gebruikte vezel ter wereld. Katoen heeft als grote voordeel dat het wasbaar en daardoor anti-allergisch is. Katoenen dekbedden kunnen ook nog eens tot 95ļC gewassen worden en zijn droogtrommel bestendig. Een katoenen dekbed is dus ideaal voor mensen met allergieŽn en voor kinderen. Katoen is wat zwaarder in gewicht dan andere vulsoorten, maar lichter dan wol.

De voordelen van een katoen dekbed zijn:

 • Katoen is sterk en slijtvast.
 • Katoen is goed vocht absorberend, dus neemt bijvoorbeeld zweet goed op.
 • Katoen is bestand tegen persen of strijken bij hoge temperaturen.
 • Katoen is kookvast en kan daardoor op hoge temperatuur gewassen worden.
Daarnaast vilt katoen niet, is het buigzaam, en heeft het een geringe neiging tot elektrostatische oplading. Katoen kent ook zijn nadelen. Zo is katoen tot 4% krimp- en kreukgevoelig. 

Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw katoenen dekbed online te bestellen.


Waarom een bamboe dekbed?

Bamboe heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van katoen en is daarom het perfecte alternatief voor katoen. Het is een 100% natuurproduct én het wordt milieuvriendelijk geteeld. Bamboe voelt zacht en soepel aan en heeft een mooie glans. Bamboe heeft een uitmuntende vochtregulatie waardoor het erg geschikt is als zomerdekbed. Verder is bamboe bacterie- en schimmelwerend, kreukt het minder dan katoen en is het wasbaar op 60 graden, voldoende om anti-allergisch te zijn.

Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw bamboe dekbed online te bestellen.


Waarom een synthetisch dekbed?

Dekbedden die van synthetische vezels gemaakt worden hebben niet de voordelen van de natuurlijke vullingen - de vezels ` ademen minder' en zullen geen zweet absorberen om u warm en droog te houden. Voor mensen die erg gevoelig zijn voor natuurlijke vullingen of hun dekbed vaak moeten wassen kan het toch een uitkomst bieden. Synthetische dekbedden kunnen praktisch altijd in de wasmachine en ze drogen snel.

De ontwikkelingen zijn steeds verder gevorderd om de eigenschappen van de synthetische vulling te verbeteren. Naast de aangename prijs, zijn er ook andere voordelen aan een synthetisch dekbed: het is anti-allergisch, lekker licht en gemakkelijk te wassen.

Let op!! Synthetische dekbedden zijn meestal gevuld met gekroesde synthetische vezels en worden overal aangeboden, meestal met een lage prijs. De kwaliteit is er dan ook meestal naar. Zorg dus wel dat als u kiest voor een synthetisch dekbed, u voor een kwaliteitsdekbed kiest.

Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw synthetisch dekbed online te bestellen.


Waarom een ecologisch verantwoord dekbed?

Organisch/biologische wol is afkomstig van biologisch gehouden schapen uit Frankrijk en met de grootste zorg ecologisch gewassen. Ook de tijk is van 100% biologisch katoen. Onze eco dekbedden voldoen aan de eisen van GOTS. U weet dus zeker dat dit dekbed voor uw kind helemaal schoon en eco is en dat is beter voor uw kleine en beter voor de wereld. De zuivere, biologische wol is door de natuurlijke aanwezigheid van lanoline (wolvet) stofvrij en dus anti-allergeen. Bovendien is de tijk extra dicht geweven, voorzien van Nomite label (zodat huismijt er niet in komt). Organisch/biologische katoen komt uit India is nooit in aanraking geweest met pesticiden en andere nare chemicaliŽn en daardoor schoon, veilig en huidvriendelijk. Het voldoet aan de strenge eisen van de Global Organic Textile Standard (GOTS).

Organisch/biologische dons is afkomstig van duizenden wilde eenden, waaronder eidereenden, die leven in het Waddengebied. In het najaar en winter trekken wilde eidereenden massaal naar het Waddengebied, een rijk voedselgebied vol kokkels en mosselen. Tot in het voorjaar (na de broedtijd) blijven de eidereenden in het Waddengebied. Als ze vertrekken hebben ze hun donsveren, die bescherming geven tegen de winterkou, verloren. De donsveren die na de broedperiode achterblijven worden geraapt en verwerkt in de bijzondere dekbedden van TexelWool. De wadden donzen dekbed bestaat daarom voor 90% uit dons en 10% uit veren dat op ecologische wijze is verkregen.

Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw ecologisch verantwoord dekbed online te bestellen.


Stap 2. Bepaal het type dekbed o.b.v. de warmteklasse van het dekbed

De kamertemperatuur is mede bepalend voor de keuze van het type dekbed. Een verwarmde kamer komt het hele jaar door eigenlijk niet onder de 16 graden, terwijl het in een onverwarmde kamer 's winters veel kouder is dan 's zomers. Ook uw gewicht speelt een rol bij de keuze van het type dekbed. In de regel geldt dat een licht persoon een warmer dekbed nodig heeft. Om u te helpen met het maken van de juiste keuze werken wij met warmteklassen:

Warmteklasse 1: Winterdekbed
Heerlijk dekbed voor de echte koude winternachten. Is de temperatuur van uw slaapkamer in de wintermaanden gemiddeld lager dan 15 graden, dan biedt een winterdeked een uitkomstNet even wat extra warmte voor de hele koude slaapkamers. Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw winterdekbed online te bestellen.

Warmteklasse 2: All Seasons dekbed 
Een all seasons dekbed bestaat uit 1 deel, waarbij de vulling en vulgewicht van het dekbed zo op elkaar is afgestemd dat het dekbed voldoende warm is voor de koude winternachten en tegelijkertijd lekker koel in de zomer. Wanneer de temperatuur van uw slaapkamer het jaar rond gemiddeld schommelt tussen de 14 - 17 graden, kunt u het hele jaar wel met dit dekbed toe. Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw all seasons dekbed online te bestellen.

Warmteklasse 3: Voor- en najaar dekbed
Een heerlijk 'tussen' dekbed, vaak net iets lichter dan een All Seasons dekbed. Met de goed geÔsoleerde huizen van tegenwoordig wordt dit dekbed vaak ook het hele jaar rond gebruikt. De slaapkamer temperatuur schommelt dan gemiddeld tussen de 15 en 18 graden. Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw zomerdekbed online te bestellen.

Warmteklasse 4: Zomerdekbed
Voor de warme nachten in de zomer maanden is slapen onder een zomerdekbed geen overbodige luxe. Een goede zomerdekbed is niet te warm (afstemming vulling en vulgewicht) en het vulmateriaal heeft een goede vochtopname. Dit laatste is zeer belangrijk omdat u daarmee voorkomt dat u klam en daardoor onrustig slaapt. Wanneer de temperatuur van uw slaapkamer in de zomermaanden gemiddeld boven de 21 graden uitkomst biedt een zomerdekbed uitkomst. Weids Wonen & Slapen heeft u een zeer ruim aanbod zomerdekbedden, speciaal voor de warme nachten..

Variabel: het 4-seizoenen dekbed (warmteklasse 3 + 4 = 1)
Wanneer u een dekbed zoekt voor zowel de zomermaanden als voor de koude wintermaanden dan is een 4 sizoenen dekbed echt voor u. Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit 2 delen, een zomerdeel (warmteklasse 4) en een voor- en najaargedeelte (warmteklasse 3), die samengevoegd een lekker warm winterdekbed vormen (warmteklasse 1). Wanneer de temperatuur van uw slaapkamer het jaar rond sterk schommelt is een 4 seizoenen dekbed sterk aan te bevelen. Dit om de eenvoudige reden dat u met en 4 seizoenen dekbed veel flexibeler bent. Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw 4 seizoenen dekbed online te bestellen.

4 seizoenen partner dekbed

Kiest u voor een 4 seizoenen partner dekbed, dat kunt u en uw partner ook nog afzonderlijk van elkaar kiezen voor 1 of 2 delen dekbed. Dit 4 seizoenen dekbed bestaat dus uit 4 delen, die naar behoefte eenvoudig aan elkaar geritst kunnen worden. Dat is pas een 4 seizoenen dekbed met optimale flexibiliteit!  Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw partnerdekbed online te bestellen.

Wilt u een heel licht dekbed of liever een wat zwaarder dekbed, wat vindt u prettig? Door de verschillende vulmaterialen kunnen dekbedden die dezelfde warmteklasse hebben tocht verschillen zijn in gewicht. Een wollen dekbed is bijvoorbeeld veel zwaarder dan een donzen dekbed. Ook dat zou u in overweging moeten nemen bij het maken van uw keuze.


Stap 3. Bepaal de afmeting van uw dekbed?

De standaard lengtematen voor dekbedden in Nederland zijn 200 cm en 220 cm. Als u nu of op korte termijn toch nieuwe dekbedovertrekken gaat kopen adviseren wij eigenlijk altijd een dekbed lengte van 220 cm. Het dekbed zal u dan mooi ruim over de schouders vallen wat zorgt voor optimaal slaapcomfort. De stelregel is echter voor:
 • personen met een lengte tot tot 1,80 cm = dekbed lengte 200 cm
 • personen langer dan 1,80 cm = dekbed lengte 220 cm
Als we de afmeting van uw matras als maatstaf nemen, dan geldt als stelregel:
 • matras met een lengte van 200 cm = dekbed lengte 200 of 220 cm
 • matras met een lengte van 220 cm = dekbed lengte 220 cm
De standaard breedtematen voor een dekbed zijn:
 • 1-persoons = 140 cm
 • 2-persoons = 200 cm
 • 2-persoons = 240 cm
 • 2-persoons = 260 cm

Afmeting van matras Advies afmeting dekbed *
70 x 200 cm 140 x 200 cm
70 x 210 cm 140 x 220 cm
70 x 220 cm 140 x 220 cm
80 x 200 cm 140 x 200 cm
80 x 210 cm 140 x 220 cm
80 x 220 cm 140 x 220 cm
90 x 200 cm 140 x 200 cm
90 x 210 cm 140 x 220 cm
90 x 220 cm 140 x 220 cm
120 x 200 cm 200 x 200 cm 
140 x 200 cm 240 x 200 cm
140 x 210 cm 240 x 220 cm
140 x 220 cm 240 x 220 cm
160 x 200 cm 240 x 200 cm
160 x 210 cm 240 x 220 cm
160 x 220 cm 240 x 220 cm
180 x 200 cm 240 x 200 cm
180 x 210 cm 240 x 220 cm
180 x 220 cm 240 x 220 cm
200 x 200 cm 240 x 200 cm
200 x 210 cm 240 x 220 cm
200 x 220 cm 240 x 220 cm

* In het algemeen kan worden gesteld dat het dekbed ca. 50 cm breder dient te zijn dan het matras. Natuurlijk hangt de afmeting van uw dekbed niet alleen af van de breedte van het matras, maar ook van uw lichaamslengte en omvang. Als stelregel geldt dat uw dekbed ongeveer 20 cm langer moet zijn dan uw lengte. 

Belangrijk te vermelden dat de meeste dekbedden ook wel op maat zijn te maken. De levertijd voor maatwerk dekbedden zijn uiteraard wel wat langer. Stuur ons een mail voor een kostenopgaaf van een maatwerk dekbed. Vermeld daarbij wel even om welk merk/type dekbed het gaat.

Buitenlandse maten
Het zal u niet verbazen dat verschillende landen verschillende maten hanteren. In Duitsland is men gewend de reeds gevulde tijk als afmeting van het dekbed te gebruiken, terwijl men in Nederland uitgaat van de tijk zonder vulling. Dit heeft tot gevolg dat een Duitse maat voor een 1 persoons dekbed 135 x 200 cm kan zijn. In dat geval kunt u ervan uitgaan dat dit een dekbed is in de categorie van 140 cm breed. Een gevulde tijk staat immers lichtjes bol, waardoor de breedte afneemt.

Let op!! kies een dekbed die aan weerszijden van het bed ruim over de rand valt. Mocht u twijfels hebben over de juiste lengte of breedte van het dekbed, dan adviseren wij u om voor een ruime maat te kiezen. Bedenk daarbij wel altijd of het dekbed dan nog in uw dekbedovertrek past of dat u dan ook nieuwe dekbedovertrekken nodig bent.

Overige informatie dat voor belang is bij de keuze van uw dekbed

Dekbed model

Om de vulling die in het dekbed zit vast te leggen (te fixeren) worden de boven- en onderkant van de tijk op verschillende manieren, aan elkaar bevestigd. Allen met het doel om de vulling in het dekbed op zijn plaats te houden. Niets is er zo vervelend dan dat de hele vulling van een dekbed gaat verschuiven. Alle dekbedden zijn in de lengte of in de breedte doorgestikt, en de meerderheid is zelfs zowel in de breedte als in de lengte doorgestikt. De vulling zit dan als het ware in vierkante zakjes opgesloten en kan dan in het geheel niet meer verschuiven.
Er zijn in principe 6 verschillende stik manieren voor een dekbed:
 1. Banen gestikt dekbed
 2. Carré gestikt dekbed
 3. Cassette gestikt dekbed
 4. Punt gestikt dekbed
 5. Karostep gestikt dekbed
 6. Open Carré gestikt dekbed

De tijk van het dekbed

Met de tijk wordt het omhulsel van het dekbed bedoelt (dus exclusief de dekbed vulling). De tijk laat geen dekbed vulling door, maar wel voldoende lucht voor de ventilatie en isolatie. Een kwalitatieve goede tijk bepaald of het dekbed soepel om uw lichaam valt. De kwaliteit van de tijk wordt weergegeven met NM (metrische nummering): het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. Hoe fijner het garen des te hoger de NM waarde. Wanneer u kiest voor een tijk met hoge NM waarde, zoals 150NM tot 200NM, let dan wel op wat voor dekbed overtrek u hierbij gebruikt! Anders wordt de kwaliteit van de tijk teniet gedaan door de kwaliteit van uw dekbed overtrek.

De dekbed tijk moet dus aan twee belangrijke voorwaarden voldoen:
 • De tijk van het dekbed moet dicht genoeg zijn om de vulling 'binnen' te houden
 • De tijk van een dekbed moet goed ademen om transpiratievocht effectief af te voeren.

De meeste dekbedden hebben een tijk die van 100% katoen is gemaakt. Kwalitatief betere en daardoor ook duurdere alternatieven zijn gemaakt van percal katoen en satijn katoen. De naam Ďpercalí slaat, net als de term Ďsatijní op de manier van weven van de katoen. Bij de weeftechniek wordt gewerkt met een zogenaamde platbinding waarbij er één inslagdraad over één kettingdraad wordt gebruikt bij het weven van de stof. Hierdoor kunnen garen dicht op elkaar geweven worden en ontstaat er een fijne kwaliteit die heerlijk zacht en soepel aanvoelt. Percal is net zo zacht en soepel als satijn, maar satijn heeft meer een glans, satijn glimt.

De goedkopere dekbedden hebben meestal een variant van katoen/polyester, microweefsel of een viscoseweefsel.

Stel voor u zelf vast of het dekbed anti-allergisch moet zijn.

Bent u allergisch voor huisstofmijt, kies dan in ieder geval een dekbed met een dicht geweven tijk. Dekbedden, die je kunt wassen wassen op 60įC is een pré maar niet noodzakelijk. U kunt met een allergie gerust, dan wel onder een kwaltaitef goede wollen dekbed slapen. U kunt ook overwegen om een Tencel dekbed of een tencel hoeslaken en overtrek aan te schaffen. Deze zijn juist om hun unieke eigenschappen uitermate geschikt voor mensen met een allergie. Klik op de woordlink om direct, vertrouwd en voordelig uw Tencel produkten online te kopen.

Stel voor u zelf vast of u het dekbed wilt kunnen wassen

Een dekbed vraagt maar weinig onderhoud. Het beste is het om elke dag het dekbed even ' open' te leggen, zodat het bed en dekbed goed kan luchten. Zet daarbij het slaapkamer raam open voor de goede ventilatie. Opkloppen met de hand (vooral bij een donzen dekbed) is ook aan te raden, maar Let OP!! gebruik hiervoor geen mattenklopper of stofzuiger. Hierdoor kunt u de vulling van het dekbed beschadigen. Kijk voor meer informatie op de pagina 'onderhoud en reiniging'. De meeste dekbedden kunnen worden gereinigd. Volg daarbij altijd de aanwijzingen op het waslabel. Als u het dekbed zelf wast is het belangrijk om het dekbed na het wassen goed uit te spoelen (niet wringen maar drukken) en te laten drogen. Daarmee krijgt de vulling van het dekbed namelijk weer de tijd om op volume te komen. Een dekbed zou echter niet te vaak gewassen of chemisch gereinigd moeten worden. Het meeste vulmateriaal krimpt en slinkt bij blootstelling aan hoge temperaturen. Voor een wollen dekbed is het vaak al voldoende het dekbed bij mist of licht vochtig weer even in de buitenlucht te laten ademen.

Dekbed, levensduur en garantie

De levensduur van een dekbed van goede kwaliteit wordt voor een groot gedeelte bepaald door het onderhoud. Vanuit hygiŽnisch oogpunt is vervanging van het dekbed na ca. 10 jaar absoluut aan te raden. Garantietermijnen en garantiebepalingen verschillen per fabrikant en worden bij de artikelen afzonderlijk vermeld.
qshops-keurmerk
klantbeoordeling Kiyoh

Weids Wonen & Slapen

Word Wakker Slaap Lekker
Door gebruik te maken van deze website-webshop, gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en Privacy- en Cookie verklaring
Copyright © Weids Wonen & Slapen, All rights reserved.