menubalk

Onderhoud en reiniging

Het belangrijkste punt van onderhoud is het dagelijks luchten van het dekbed. U kunt het dekbed beter niet blootstellen aan een te hoge luchtvochtigheid (boven 60-70%) en te lage kamertemperatuur (beneden 10-12C), daar dit de vezels in het dekbed kan beschadigen. Wassen kan alleen als het dekbed daarvoor geschikt is. Ook chemisch reinigen kan niet altijd. Let op!! Houdt u zich ALTIJD aan de wasvoorschriften op het waslabel. Als deze vermelden dat een dekbed of hoofdkussen niet gewassen mag worden, doet u dat dan ook vooral niet!

Onderhoud - verzorging van een dekbed

Elke nacht verliest een mens huidschilfers, waarmee huisstofmijten gevoed worden. Allergien voor deze mijten komen steeds vaker voor en het is daarom aan te raden om je dekbed regelmatig te reinigen. Meestal kan dit gewoon in je eigen wasmachine. Kijk goed op het waslabel van je dekbed voordat je aan de slag gaat. In verband met de vulling van het dekbed is het verstandig om een fijnwasmiddel te gebruiken.

Let er bij het in de wasmachine stoppen van je dekbed op dat je niet propt. Het beste is om het dekbed eerst losjes op te vouwen en het dan voorzichtig in de trommel te plaatsen. Zo is het gewicht verdeeld en heb je minder kans op een bonkende wasmachine of wasmiddel-vlekken. Hoewel de meeste dekbedden wel geschikt zijn voor de droger, is het verstandiger ze uit te hangen. Dit is beter voor de vulling, die in de trommel weleens kan gaan klonteren. Het drogen van een dekbed kan soms wel een paar dagen duren, dus zorg voordat je begint met wassen dat je een vervangend dekbed hebt om onder te slapen.

Onderhoud en verzorging van een donzen dekbed

Een goede kwaliteit donzen dekbed kan normaal gesproken op 60 graden Celsius worden gewassen met een fosfaatvrij wasmiddel. U kunt het dekbed drogen in een droogtrommel. Bij normaal gebruik is het reinigen slechts één keer in de 4 of 5 jaar nodig. Donzen dekbedden hebben niet veel verzorging nodig. Het luchten van uw dekbed zorgt ervoor dat deze goed droog blijft. Uiteraard moet u vooral luchten bij droog weer. Laat uw dekbed niet in de zon hangen! Zon onttrekt vochtigheid aan dons en veren. Deze verliezen hierdoor hun elasticiteit waardoor uw slaapgenot vermindert. Het is beter om niet p een donzen dekbed te gaan zitten en/of liggen, omdat dit het dons kan beschadigen.

Dekbedden die gewassen kunnen worden, dienen vr de eerste wasbeurt koud gewassen te worden. Dit voorkomt krimpen bij latere wasbeurten. Gebruik geen mattenklopper of stofzuiger om uw donzen dekbed op te schudden of door te luchten. Door de compactheid van het materiaal van de tijk zet er zich geen stof in vast. Lichtjes afborstelen af en toe is dan ook voldoende! Bij het kloppen of stofzuigen van de tijk kunnen porin zich verwijden, waarna veren en dons uit de tijk zullen komen.

Onderhoud en verzorging van een wollen dekbed

Wol heeft zelfreinigende eigenschappen. Dit komt mede omdat een klein percentage van de wolvet (lanoline) in de wol achterblijft. Lanoline is vuil afstotend. Als u uw wollen dekbed of onderdeken regelmatig lucht, dan blijft het fris. Mocht er onverhoopt een vlek in de tijk komen, dan kunt u eerst proberen de vlek te verwijderen met een beetje ossengalzeep of groene zeep. Lukt dit niet, dan kunt u uw dekbed zonder problemen naar de stomerij brengen. Daar wordt uw dekbed gereinigd op het speciale wolprogramma.

Onderhoud van een synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed is goed te wassen. Lees de wasvoorschriften van een synthetisch dekbed goed door. Een synthetisch dekbed kan meestal wel in de droger of in de centrifuge. Het is ook goed mogelijk het synthetisch dekbed met de hand te wassen in de badkuip. Voordat u het synthetisch dekbed uit het bad haalt is het wel erg belangrijk om zoveel mogelijk water uit het dekbed te drukken, niet wringen! Het regelmatig wassen van een synthetisch dekbed zal de levensduur van het dekbed verkorten.

Over het algemeen gaat een synthetisch dekbed ongeveer 5-7 jaar mee. Dat is minder lang dan van een wollen- of een donzen dekbed. Daarvan is de levensduur zon 10-15 jaar, tenminste als ze goed onderhouden worden. Daar staat dan wel weer tegenover dat een synthetisch dekbed minder duur in aanschaf is.

Dekbed was stappenplan

1. Bekijk het waslabel:
  • De tobbe geeft aan of het dekbed gewassen kan worden. Een getal in de tobbe geeft de maximale temperatuur aan waarop het artikel gewassen mag worden. Een handje in de tobbe betekent dat het artikel alleen met de hand gewassen mag worden.
  • Een driehoek vertelt je of het artikel gebleekt mag worden. Met de moderne zuurstofbleekmiddelen (die poeders) is het meestal geen probleem.
  • Een cirkel in een vierkant is het symbool voor drogen in de droogtrommel. Staat er één stip in, hou dan een lage temperatuur aan. Twee stippen geven aan dat je het artikel op een normale temperatuur mag drogen.
  • De strijkbout laat zien of het artikel strijkbaar is. Meestal staan er ook nog één of meer stippen in. Deze corresponderen met de stippen op de knop van je strijkbout.
Let op!! Kijk ook even van wat voor materiaal de vulling en de overtrek gemaakt zijn. Een katoenen dekbed kan uiteraard met een gewoon wasmiddel gewassen worden. Gebruik als je het niet zeker weet liever een fijnwasmiddel.

2. Doe je dekbed in de machine. Niet proppen! Vouw het in de lengte dubbel en draai het de trommel in. Hierdoor is het gewicht goed verdeeld en zal de machine niet bonken.
3. Doe het wasmiddel en eventueel het bleekmiddel erbij.
4. Stel het programma (denk aan de juiste temperatuur!) in en laat de wasmachine zijn gang gaan.
5. Haal het dekbed uit de wasmachine en stop het in de droger of hang het uit. De meeste dekbedden kunnen in de droger, maar daardoor klontert de vulling vaak. En dat slaapt niet lekker. Aan de lucht drogen duurt langer (soms wel een paar dagen), maar de vulling zal niet klonteren. Aan jou de keus.


Waarschuwingen!!
Een kruis door het wasmachine symbool betekent dat het artikel chemisch moet worden gereinigd. Probeer dit nooit zelf! De stoffen die bij chemisch reinigen worden gebruikt zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor je gezondheid. Breng het naar de stomerij. Een kruis door een van de wassymbolen betekent gewoon niet doen! Doe je het toch, dan is het uiteraard voor eigen risico.

Onderhoud en verzorging van een hoofdkussen

Hoe vaak een hoofdkussen in de was moet hangt af van de persoonlijke eigenschappen en gebruiken. Bijvoorbeeld, hoeveel transpireert iemand en hoe goed is de kamer geventileerd. Hoofdkussens zouden vaker gewassen moeten worden dan bijvoorbeeld dekbedden, want mensen zweten vaker meer of sterker via het hoofd dan het lichaam. Er zijn tevens losse kussenhoezen in de webwinkel verkrijgbaar.

Was of reinig een donzen kussen eens per jaar. Waardevolle donzen en veren kussens kunnen beter niet in een kleine wasmachine gewassen worden. Het kussen naar een gespecialiseerde wasserette of stomerij brengen, heeft de voorkeur. Na het wassen moeten de kussens goed worden gedroogd, anders kan een nare geur ontstaan.

De hygine van het bed wordt benvloed door de condities van de kamer. Koude en natte kamers zullen meer problemen met vocht opleveren en droge, warme kamer geven meer problemen met stof. Kussens van kamers die multifunctioneel worden gebruikt, bijvoorbeeld kinderkamers, zijn eerder aan reiniging toe.

Gebruik geen stofzuigers op donzen of synthetische kussens, het kan de vezels lostrekken. Als een kussen goed te wassen is, is vervanging uit hyginisch oogpunt niet echt noodzakelijk. Zo lang het maar goed functioneert. Over het algemeen geldt dat na een jaar of vijf een kussen aan vervanging toe is.

Onderhoud en verzorging van bedtextiel

Tenzij anders vermeld op de verpakking, de eerste keer koud wassen (kraantemperatuur of minder dan 30C) volgens spoelprogramma in de wasmachine of een paar uur in, bij voorkeur stromend, koud water laten staan. De eerste keer niet in de wasdroger drogen. Bij bonte textiel eventueel een scheutje azijn toevoegen voor het inbranden van de kleur. Daarna wassen op 30-40C.

Onderhoud en verzorging van een matras

Om een zo gelijkmatig mogelijke belasting van het matras te bewerkstelligen, is het aan te raden het matras regelmatig om te draaien. Zowel van de bovenkant naar de onderkant als van de hoofdzijde naar de voetzijde. Ook onderling wisselen met uw partner is verstandig indien u twee gelijke matrassen heeft. Eens in de vier weken draaien en/of keren is voldoende. Dit verlengt de levensduur van uw matras.

Luchten van een matras

Een goed geluchte kamer is zowel voor het slapen zelf als voor de matras zeer belangrijk. Te hoge luchtvochtigheid (boven 60-70%) en te lage kamertemperatuur (beneden 10-12C) kunnen ertoe leiden dat, vooral op de veerlatten aan de onderzijde van de matras, vochtaanslag ontstaat. Dit gaat ten koste van het comfort en de levensduur van het matras. Er kunnen schimmelvlekken ontstaan, hetgeen niet onder de garantie valt. Aan de onderzijde gesloten bedden of verkeerd beddengoed, bijvoorbeeld niet of slecht luchtdoorlatend, verhogen het risico op schimmelvorming. We raden dan ook aan het matras geregeld 's morgens te luchten, met opengeslagen beddengoed en indien mogelijk met open raam. Schuimrubber matrassen mogen niet aan het zonlicht blootgesteld worden.

Reinigen van een matras

Matrassen niet kloppen. Alleen met zachte borstel of stofzuiger reinigen. Afneembare hoezen die bijvoorbeeld een scheerwollen afdekking hebben, mogen alleen chemisch gereinigd worden, tenzij op de label anders aangegeven. Niet doorgestikte hoezen kunnen, tenzij anders aangegeven, in de wasmachine gewassen worden met gesloten ritssluiting.

Bedbodems

Een bedbodem behoeft niet veel onderhoud. Het luchten gaat samen met het luchten van het matras. Zorg voor een goede ventilatie onder de bodem. Een afgesloten bed ombouw geeft te weinig ventilatie. Een slechte of versleten bodem benvloedt het comfort en de levensduur van het matras. Het is van belang dat u bij aanschaf van een matras ook over een passende bodem beschikt. In eerste instantie bepaald het matras het slaapcomfort. De verhouding ligt op 70% voor het matras en 30% voor de bodem.

qshops-keurmerk
klantbeoordeling Kiyoh

Weids Wonen & Slapen

Word Wakker Slaap Lekker
Door gebruik te maken van deze website-webshop, gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en Privacy- en Cookie verklaring
Copyright © Weids Wonen & Slapen, All rights reserved.