menubalk

Matraswijzer

Een goed matras vormt de basis voor een goede nachtrust. Een goede matras ventileert en isoleert. Tevens geeft het steun op de juiste plaatsen: bij de schouders, het bekken en de enkels. Een pocketvering matras is daar een goed voorbeeld van. Een goed matras, vult de holtes op, zoals die van de doorbuigende ruggengraat, wanneer iemand op de zij of de rug ligt'. Deze eigenschap past heel goed bij een traagschuim of ook wel genoemd visco matras. De keuze van een matras hangt uiteraard ook af van uw gewicht, slaaphouding en het gewenste comfort.

Het matras

De keuze voor een type matras is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De een wil een goedkoop polyether matras, terwijl de ander kiest voor optimaal slaapcomfort. De een stelt ook hele andere eisen aan het aanpassingsvermogen (hoe het matras zich vormt naar uw lichaam) dan de ander. Voor elke voorkeur is er een type matras beschikbaar!

Wij hebben in onderstaand overzicht de kenmerken van elk matras voor u op een rijtje gezet. Heeft u hulp nodig bij de keuze van uw matras bel of mail ons dan. Wij staan u graag te woord!


Polyether Koudschuim Traagschuim Pocketvering Bonell Latex  Luchtmatras 
Veerkracht Goed Goed Zeer goed Zeer goed Goed Zeer goed Zeer goed
Duurzaamheid Redelijk goed Goed Zeer goed Zeer goed Goed Zeer goed Zeer goed
Vochtregulatie Redelijk goed Goed Goed Zeer goed Zeer goed Goed Goed
Ventilatie Redelijk goed Goed Goed Zeer goed Zeer goed Goed Goed
Conformiteit* Redelijk goed Goed Zeer goed Zeer goed Goed Zeer goed Zeer goed
Verstelbaarheid Goed Goed Zeer goed Goed Niet Zeer goed Zeer goed
Hanteerbaarheid Goed Goed Goed Goed Redelijk Goed Zeer goed

*Conformiteit (aanpassingsvermogen)

De conformiteit van een matras geeft de mate van aanpassend vermogen van de matras aan, oftewel:kan de matras zich vormen naar de contouren van het lichaam. Een goed slaapsysteem ondersteunt het lichaam gelijkmatig, zodat de wervelkolom de natuurlijke S-curve behoudt en de onderrug voldoende opwaartse ondersteuning krijgt. Als er op de zij wordt geslapen, past het zich optimaal aan bij de schouders en de heupen. Dit is het aanpassingsvermogen, ook wel conformiteit genoemd.

Polyether matras

Polyetherschuim is een polyurethaan schuim met weinig veerkracht. Aan het schuim kan veel of weinig lucht toegevoegd worden. die hoeveelheid lucht per kubieke meter wordt aangegeven met het soortelijk gewicht (SG). Soortelijk gewicht staat voor het aantal kilogram materiaal dat per kubieke meter gebruikt wordt (kg/m3). Hoe hoger het soortelijk gewicht (ook wel massa, densiteit of dichtheid) des te veerkrachtiger, duurzamer en comfortabeler het matras is.Een voorbeeld: bij een matras met SG23 weegt het schuim 23 kg. per kubieke meter. Deze matras zal slap en zacht aanvoelen. Een matras met SG40 zal harder voelen, maar belangrijker een betere puntelasticiteit hebben. Gemiddeld heeft een polyether matras een levensduur van ca. 7-10 jaar. Bij polyether matrassen wordt er een onderscheid gemaakt tussen
  • Polyether matras SG23/25 : geschikt als logeer of kindermatras tot ca. 14 jaar
  • Polyether matras SG40 : gewicht tot ca. 90 kg.

Koudschuim matras

Koudschuim of HR-schuim is net als polyether en traagschuim een polyurethaan schuim. Koudschuim heeft een open celstructuur en zal daardoor het vocht veel beter opnemen dan een polyether matras. Het materiaal ademt ook veel beter. De matras gaat dus niet warm aanvoelen en er gaan geen kuilen in ontstaan. Koudschuim is erg veerkrachtig maar heeft geen hoog corrigerend vermogen. Daarom bestaan matrassen vaak uit een combinatie van koudschuim en traagschuim. Het soortelijk gewicht bij een koudschuim matras wordt aangeduid met HR.

HR staat voor ‘high resilience’ of hoge veerkracht. Hoe hoger het getal, des te beter is de puntelasticiteit, veerkracht en duurzaamheid. Puntelasticiteit is de mogelijkheid om een bepaalt gedeelte van het matras in te drukken zonder dat een groot oppervlak van het matras naar beneden veert. Hoe puntelastischer een materiaal is, des te beter het zich kan vormen naar de contouren van het lichaam en hoe nauwkeuriger de ondersteuning is. Bij koudschuim matrassen wordt er een onderscheid gemaakt tussen:
  • Koudschuim matras HR40
  • Koudschuim matras HR55
Koudschuim matrassen kennen een lange levensduur, maar de levensduur verschilt wel naar gelang het HR-gehalte. Gemiddeld heeft een koudschuim matras met HR55 een levensduur van 13 tot 15 jaar. Koudschuim heeft een open celstructuur hierdoor is de lucht en vocht ventilatie beter in vergelijking met een polyether matras. Door de hoge veerkracht komt doorzakken van het matras haast niet voor en de levensduur is dan ook veel langer dan een polyether matras.


Traagschuim matras of visco matras

Wat is traagschuim? Het is een bijzonder soort visco-elastisch schuim, men noemt het ook wel Nasa-schuim. De oorsprong van dit materiaal ligt in de ruimtevaart industrie. In de jaren zeventig werd er door Nasa veel onderzoek gedaan naar ruimtepakken die optimaal drukverdelend werkten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat traagschuim de optimale drukverdeler is. In ziekenhuizen en rolstoelen wordt dit soort schuim vaak toegepast. Traagschuim heeft een open celstructuur, lichaamswarmte en lichaamsvocht worden optimaal afgevoerd.

Traagschuim werkt als volgt. Als u op het matras gaat liggen dan neemt deze uw lichaamsvorm helemaal over. Als u van het matras afgaat dan neemt deze langzaam weer zijn eigen vlakke vorm weer in.Traagschuim neemt dus onder invloed van uw lichaamsgewicht en lichaamswarmte de vorm van uw lichaam aan. Het schuim reageert dus ook op de omgevingstemperatuur, met name in de winter is het verstandig na aanschaf van een traagschuim matras deze te laten acclimatiseren.Als de slaapomgeving koud is dan wordt de matras in eerste instantie als hard ervaren, nadat de matras uw lichaamstemperatuur heeft overgenomen wordt deze wel weer zachter. De uitkomst voor mensen met rug- of spierklachten, problemen met de bloedsomloop, doorliggen, reumatiek of mensen die gewoon hoge eisen stellen aan slaapcomfort.


Pocketvering matras

Een optimale ondersteuning van het lichaam, gecombineerd met een perfecte lucht- en vochtregulatie. Dat is het voordeel van een pocketvering matras. De kern bestaat uit veren die in aparte zones met verschillende draaddiktes zijn verdeeld. Iedere veer blijft door de verpakking in een eigen zakje perfect op zijn plaats, en verleent zijn eigen ondersteuning, afhankelijk van de druk van het lichaam. De veren zijn cilindrisch of tonvormig en staan op verschillende rijen. Hierdoor is sprake van een uiterst soepel en goed buigbaar vereninterieur met een hoog draagvermogen. Pocketverenkernen zijn de verenkernen met de hoogste puntelasticiteit. Hierdoor worden verschillende lichaamsdelen op hun eigen manier ondersteund.

Kenmerkend van een pocketverenkern is de uitstekende ondersteunende én ventilerende eigenschappen. Dat laatste met name door de eer open structuur. De kern van het matras wordt standaard afgedekt met een drukverdeler een comfortschuim plaat (HR35S). Groot voordeel van een pocketmatras is dat u naast een fantastisch ondersteunende kern zelf kunt kiezen welke topmatras u wenst: comfortschuim, koudschuim, traagschuim of latex.


Bonell matras / binnenveringsmatras

Een Bonell binnenveringsmatras is de voorloper van de pocketvering matras. De bonell binnenveringsmatras bestaat uit veren die onderling met elkaar verbonden zijn. De werking van een bonell matras is eenvoudig. Hoe meer belasting op de veer, hoe meer weerstand deze biedt. De stalen veren hebben over het algemeen 5 windingen. De bonell- of bionische veer maakt aan de beide uiteinden een grotere cirkel dan in het midden (zandloper vorm). Hierdoor is de weerstand van een dergelijke veer progressief (bij een stijgende belasting wordt de weerstand van de veer hoger). Deze veren zijn stugger dan pocketveren. De veren veroorzaken de stabiele veerkracht van de bonell matras. De veren kunnen verschillen in dikte van staal en in het aantal slagen waardoor de matras stug of soepel wordt.

Het verenpakket van een binnenveringsmatras is niet onderverdeeld in verschillende zones. Het lig oppervlakte wordt vaak als hard ervaren. Bij het slapen op de zij is het aanpassingsvermogen van een binnenveringsmatras aan de schouders en de heup beperkt. In het algemeen kan worden gesteld dat de conformiteit van een binnenvering matras matig is. Dit type matraskern beschikt wel over goede tot zeer goede ventilatie-eigenschappen. Op dit punt scoren binnenvering matrassen uitstekend. Een binnenveringsmatras kunnen doorgaans niet op een verstelbare bedbodem worden geplaatst. 


Latexmatras

Latex is een veel gebruikt materiaal voor matrassen en kussens. De kern van deze matrassen bestaan altijd uit een mengsel van natuurlijke en synthetische latex. Voor het vervaardigen van de schuimrubber kennen we twee verschillende productieprocessen. Het N.S.F. proces (ook Aveolen schuimrubber genoemd). Hierbij wordt een mengsel van synthetische en natuurlijke latex eerst vacuüm gezogen, waardoor een homogene celstructuur wordt verkregen. Vervolgens wordt het mengsel bevroren en daarna door verhitting gevulkaniseerd. Latex matrassen zijn soepel, veerkrachtig en geschikt voor verstelbare matrasdragers.

De aanpassing van latex aan de vormen van het lichaam is optimaal, om daardoor volledige ondersteuning te bieden. Alle lichaamsdelen worden op de juiste wijze ondersteund. Hierdoor wordt een minimale tegendruk op het lichaam ervaren. Door de open celstructuur van latex, de ventilatiekanalen en de oppervlakteprofilering is een constante luchtcirculatie gewaarborgd. Door de beweging van de slaper ontstaat gelijktijdig een pomp- en zuigeffect, dat voor een constante luchtwisseling zorgt. Latexmatrassen hebben een groot ademend, vochtregulerend en aanpassend vermogen. Bovendien neemt het ook snel uw lichaamstemperatuur aan. Het voelt erg comfortabel aan.


Luchtmatras

Wij verkopen uitsluitend luchtmatrassen van Matrair. Klik voor meer informatie over onze Matrair lucht matrassen op de woordlink. Een gerenommeerde en gerespecteerde producent van luchtmatrassen. Het lucht geveerde matras neemt exact de vormen van úw lichaam aan. Waar nodig kunnen zwaardere lichaamsdelen als schouder en heup wat dieper in het matras wegdrukken. Door gebruik te maken van een luchtkern wordt de lichaamsdruk perfect verdeeld over het matras. De ergonomisch ingebouwde heupondersteuning geeft de juiste tegendruk. Dit om de beste lichaamshouding te verkrijgen.

Een luchtmatras is individueel instelbaar. Hard of zacht, door meer of minder lucht, kunt u zelf zorgen voor de voor u perfecte lighouding. U gebruikt hiervoor de AirXS luchtpomp. De AirXS pomp is een hoogwaardig, chip gecontroleerde pompunit voor het aanpassen van uw lucht geveerde, persoonlijk instelbare matras. U kunt uw instelling opslaan in het geheugen van de pomp, waardoor uw slaapcomfort gegarandeerd blijft. Alle matrassen zijn voorzien van een 3-D climalaag. Deze zorgt voor een perfecte balans tussen temperatuur en vochtregulatie. Alle matrassen zijn voorzien van een comfortabele schouder comfortzone. Uw schouder zal zonder vervelende tegendruk in het matras "wegzinken”. Ideaal voor zij-slapers. Ook als u op uw rug slaapt, zult u het voordeel van deze zone ondervinden, doordat uw gehele bovenlichaam makkelijker in het matras wegzakt, waardoor uw ruggengraat de optimale ondersteuning krijgt.

Welke bodem voor welk matras:

  • Lattenbodem: Alle matrassen
  • Verstelbaar en elektrisch bodem: Alle matrassen behalve bonell
  • Spiraalvering: Alle matrassen
  • Boxspring: Alle matrassen 

Contact
Als u op zoek bent naar een matras met een afwijkende maatvoering óf vormgeving, laat het ons dan weten. Wij kunnen 'bijna' elk matras op maat laten maken!        

                                                      

qshops-keurmerk
klantbeoordeling Kiyoh

Weids Wonen & Slapen

Word Wakker Slaap Lekker
Door gebruik te maken van deze website-webshop, gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en Privacy- en Cookie verklaring
Copyright © Weids Wonen & Slapen, All rights reserved.