menubalk

Een goed advies

In de slaap wordt de basis gelegd voor gezondheid. Slapen is net als eten en drinken. U kunt niet zonder. Het is een primaire levensbehoefte. Gemiddeld wordt één derde; deel van de dag doorgebracht op een slaapsysteem. Juist dit is de periode waarin het lichaam zich herstelt van de inspanningen die die dag geleverd zijn. De wervelkolom en de spieren ontspannen zich. Veel rug- en schouderklachten zijn terug te voeren op een verkeerde slaaphouding en slaapsysteem. Reden genoeg om zeer veel aandacht te geven aan de juiste lighouding en de juiste combinatie dekbed, kussen, matras én lattenbodem. 

Het juiste matras?

Voor een perfecte nachtrust en een ontspanning van gewrichten, botten en spieren is het uitermate belangrijk dat het lichaam over de gehele oppervlakte gelijkmatig gedragen wordt in een houding die de natuurlijke krommingen van de rug ondersteunt. De ideale houding 's nachts is die waarbij de wervelkolom in de zijligging recht ligt. In de rugligging dient het lichaam zo gedragen te worden dat de natuurlijke S-vormige kromming behouden blijft. Hoe harder het ligvlak is, hoe meer weerstand het biedt tegen indrukking.

De hardheid van het ligvlak bepaalt de druk die het hoofd, de schouderbladen, de lenden en vooral het bekken en de hielen tijdens het slapen ondervinden. Het matras moet het lichaam tijdens de slaap ondersteunen. Zij moet veerkrachtig zijn en die veerkracht blijven behouden om de lichaamsdruk op te vangen en te verdelen. Zij moet bovendien het transpiratievocht kunnen opnemen en het door verdamping weer kunnen afvoeren. Veel soorten matrassen hebben een zachtere en hardere uitvoering. Hoe groter de inzakking van de schouders en het bekken, des te beter is het matras aangepast om de wervelkolom in de zijligging recht te houden en de S-curve in de rugligging te ondersteunen. Een te zacht matras maakt dat het lichaam te veel wegzakt, wat rugklachten kan opleveren. Ook een te hard matras kan last veroorzaken doordat zij onvoldoende ondersteuning geeft aan de rug en heupzone. Zij kan tevens een te grote druk veroorzaken op een aantal drukpunten en zo voor ongemak zorgen.

De meeste mensen slapen op hun zij. Op een te harde of een te zachte ondergrond wordt de ruggengraat in die houding echter aanzienlijk gekromd. De wervelkolom wordt daarbij aan een aantal trek- en duwkrachten onderworpen die een schadelijke invloed kunnen hebben. Klik voor nog meer informatie over én een overzicht van de kenmerken van de verschillende type/soort matras op de woordlink.

Matrasdragers/lattenbodems

Bij een goede ondersteuning doet de matras het fijne werk en de matrasdrager of bedbodem het zware. De matrasdrager is de basis voor een goede ondersteuning. Lattenbodems met verende latten, ondersteunen het lichaam goed en vangen de bewegingen goed op. Bedbodems met springveren kunnen een goede indrukbaarheid ter hoogte van de schouders en het bekken bieden. Men kan ze met elke matrassoort samen gebruiken, wat een groot voordeel is. Ze hebben ook een goede vochtregulatie.

Het waterbed en het luchtmatras vullen de lichaamskrommingen goed op en geven daardoor op zichzelf een goede ondersteuning. Hiervoor is geen lattenbodem nodig, maar kan een bedplaat of planken volstaan.

Klik voor nog meer specifieke informatie over de verschillende type lattenbodem op de woordlink.

Een warm of een luchtig dekbed?

De temperatuur onder het dekbed wordt bepaald door het warmte - isolerende vermogen van het dekbed, en dat wordt onder andere weer bepaald door het materiaal, de kwaliteit en de samenstelling van de vulling. Dons houdt bijvoorbeeld veel warmte vast en zijde nagenoeg niet.

Klik voor nog meer specifieke informatie over een type dekbed op de woordlink.

Een natuur- of kunstvezel dekbed?

Natuurproducten hebben natuurlijke eigenschappen zoals: vochtopname (katoen, zijde, wol, kasjmier, kameelharen), warmte-isolatie (dons, wol, kasjmier en kameelharen), levensduur (wol soorten) en comfort. Kunstvezel dekbedden hebben als voordeel: de lage prijs, wasbaar (katoen is ook wasbaar). En als nadelen: zwaar, soms te warm, minder goed vochtopnemend vermogen.

Klik voor meer informatie over de verschillende soorten vulling en op de woordlink.

Het juiste hoofdkussen?

Sommige mensen zweren bij een kussen dat opgestompt en ingeduwd moet kunnen worden. Een ander kiest voor een klein exemplaar of een kussen met neksteun. De keuze van een kussen wordt vaak bepaald door 'ingebakken' gewoontes. Een soepel, groot kussen is de automatische keus van iemand die gewend is de vorm van het kussen zelf te bepalen. Maar verloopt de nachtrust niet ongestoord omdat het kussen steeds opnieuw 'in vorm' geduwd moet worden, dan is het verstandig de aanschaf van een ander type kussen te overwegen.

Heeft u een kussen nodig dat extra steun aan hoofd en nek geeft? Dan zou u bijvoorbeeld een nekkussen gaan proberen. Nekkussens (anatomische kussens) zijn gemaakt van bijvoorbeeld schuim, latex of andere stevige materialen, die naar de natuurlijke kromming van de nek zijn gevormd en het hoofd tijdens de slaap optimaal ondersteunen. Klik hier voor meer informatie over hoofdkussens.


Over AllergieŽn

allergieŽn zijn er in allerlei vormen. De meest voorkomende is de stofallergie. Deze wordt veroorzaakt door de huisstofmijt. Diverse dekbedden bieden hier een perfecte bescherming tegen.Veel mensen denken: "Ik ben allergisch, dus ik kan alleen onder een synthetisch dekbed slapen." Dat is echter een misverstand. Er zijn verschillende dekbedden die voor mensen met een allergie geschikt zijn, zoals: een goed donzen dekbed, een 100 % katoenen dekbed dat zelfs tot 95gr. wasbaar is of de wollen dekbedden met een tijk van katoen of katoensatijn (een tijk waar zelfs de gevreesde huismijt niet door- heen komt).

Nomite en Actigard

Dekbedden voorzien van het Nomite-logo bieden bescherming tegen de huisstofmijt. De tijk van donzen dekbedden met een Nomite-logo, beschermt tegen het binnendringen van huisstofmijt en is het officiŽle logo van de Europese Dons- en Veren Associatie (EDFA).

Nieuwe wasbare wollen dekbedden (o.a. van Texeler en TexelWool) zijn voorzien van een speciaal behandelde tijk en wol. Deze behandeling, Actigard genaamd, beschermt u tegen allerhande bacteriŽn,schimmels en tegen de huisstofmijt. Indien dekbedden niet zijn voorzien van een Nomite of Actigard-logo en er is sprake van een allergie, dan is het belangrijk dat de dekbedden op minimaal 60 graden wasbaar zijn. De huisstofmijt kan namelijk alleen gedood worden bij een temperatuur van 60 graden Celsius of hoger. Klik voor meer informatie over onderhoud en reiniging, van uw dekbed matras, hoofdkussen, en bedtextiel op de tekstlink.


Warmteklassen:

Alle dekbedden zijn gerelateerd aan een warmteklasse. Dit omdat warmtebehoefte verschilt van persoon tot persoon. Het warmteklasse-systeem kan worden onderverdeeld in de volgende vier klassen:
 
Klasse 1: In een koude kamer of als u gevoelig bent voor kou.
Klasse 2: Gemiddelde isolatie, bij de meeste mensen favoriet.
Klasse 3: Lente- herfstdekbed, of als u het snel warm heeft.
Klasse 4: Zomerdekbed, optimaal comfort in warme nachten.
qshops-keurmerk
klantbeoordeling Kiyoh

Weids Wonen & Slapen

Word Wakker Slaap Lekker
Door gebruik te maken van deze website-webshop, gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en Privacy- en Cookie verklaring
Copyright © Weids Wonen & Slapen, All rights reserved.